"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal interim opdrachten eerste half jaar 2024 met 15 procent gedaald

Het aantal interim-opdrachten is in het eerste half jaar van 2024 met 15 procent gedaald ten opzichte van het laatste half jaar van 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Planet Interim. Hieronder een analyse van Niels van Berkel hoe de interim markt ervoor staat in 2024.

Na een stabiele periode sinds 2022, is het aantal interim-opdrachten in de eerste helft van 2024 met 15 procent gedaald ten opzichte van het laatste half jaar in 2023. Hoe kan dit?

Aantal opdrachten per vakgebied in Q2 vs Q1 2024

Informatie uit bovenstaande grafiek laat zien dat het aantal opdrachten in sommige vakgebieden iets toe is genomen in Q2 van 2024 ten opzichte van Q1. Met name in de Bouw & Techniek is een stijging waar te nemen en in Inkoop en logistiek. De grootste dalers zijn in IT (waar de gemiddelde gewenste uurtarieven daalden met 6,48%, van €108 in Q1 naar €101 in Q2) en Marketing. In Q2 2024 daalde het aantal marketingopdrachten met 18,18% en nam ook het aantal professionals vergelijkbaar af, terwijl de tarieven met 2,04% stegen ten opzichte van Q1, wat kan wijzen op budgetbeperkingen en een selectiever wordende markt.  

1. Algemene Daling in Vraag:

Hoe kunnen deze dalingen verklaard worden? Ten eerste is er een algemene daling in vraag. Deze algemene daling in vraag wijst op een verminderde vraag naar interim professionals. Vooral vakgebieden zoals Procurement & Logistics en Office & Facility Management ervaren een aanzienlijke daling, wat kan duiden op budgettaire beperkingen en economische onzekerheid.

2. Stijging en Stabilisatie van Tarieven:

Ondanks de daling in het aantal opdrachten, blijven de uurtarieven in sommige vakgebieden stijgen of stabiel, zoals in Finance, Banking & Insurance en Legal & Tax. Dit kan wijzen op een verhoogde vraag naar gespecialiseerde kennis, ondanks de algemene afname in opdrachten.

3. Beschikbaarheid van Professionals:

Het aantal nieuwe inschrijvingen of updates van professionals is in de meeste vakgebieden afgenomen. Dit betekent dat het aanbod van beschikbare interim professionals is gedaald. Veel professionals kiezen mogelijk voor langdurige projecten of vaste posities vanwege de onzekerheden in de markt.

 

Groei of krimp % aantal opdrachten per vakgebied Q2 vs Q1 2024

4. Economische Invloeden:

De dalingen in het aantal opdrachten en het aantal nieuwe professionals, gecombineerd met stijgende of stabiele tarieven in sommige vakgebieden, suggereren dat economische factoren zoals budgettaire beperkingen en marktverzadiging een rol spelen in de huidige dynamiek van de interim markt. Bedrijven lijken voorzichtiger met hun uitgaven en richten zich mogelijk meer op specifieke, noodzakelijke expertise, wat resulteert in stijgende tarieven voor gespecialiseerde vaardigheden.

5. Politieke Invloeden:

De invoering van de Wet DBA en de Wet VBAR, samen met de versterkte handhaving door de Belastingdienst, creëert aanzienlijke onzekerheid in de markt voor interim professionals. De Wet DBA, bedoeld om schijnzelfstandigheid te bestrijden, wordt strikter gehandhaafd, wat leidt tot terughoudendheid bij opdrachtgevers om zzp’ers in te huren. Dit draagt bij aan de afname in opdrachten. De Wet VBAR introduceert aanvullende criteria en tariefgrenzen, wat bijdraagt aan de onzekerheid en complexiteit voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers. De gecombineerde impact van deze wetten leidt tot een verminderd aantal opdrachten, doordat opdrachtgevers risico’s vermijden, en een daling in het aantal nieuwe inschrijvingen van professionals door de verhoogde onzekerheden.

Verschil in gewenst uurtarief professionals per vakgebied in Q2 vs Q1 2024

Conclusie

De interim markt lijkt in 2024 sterk te worden beïnvloed door zowel economische als politieke factoren. De vraag naar interim professionals neemt af, terwijl de tarieven in sommige vakgebieden stijgen door schaarste aan gespecialiseerde vaardigheden. De onzekerheid veroorzaakt door de Wet DBA en Wet VBAR draagt bij aan de afname van opdrachten en het aanbod van professionals. De markt past zich aan aan deze nieuwe realiteiten, met bedrijven die voorzichtig zijn met hun uitgaven en professionals die zoeken naar stabiliteit in een veranderende omgeving.

Niels van Berkel is ondernemer en maakt als directeur van Planet Interim inhuren van interim professionals eenvoudiger en voordeliger. Ervaring en inspiratie daarvoor deed hij op als directeur bij Michael Page en PageExecutive en o.a. als management trainee in diverse functies bij ABN Amro Bank. Bekijk alle berichten van Niels van Berkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *