"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Arbeidsmarkt blijft krap ondanks tekenen van afkoeling

De nieuwe cijfers geven een complexe situatie weer. Het aantal werkzoekenden neemt toe, maar de vraag naar personeel blijft ook aanhouden. Dat constateert Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group.

De Nederlandse arbeidsmarkt vertoont tekenen van afkoeling, maar blijft desondanks krap, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Intelligence Group voor het tweede kwartaal van 2024. Hoewel het aanbod van werkzoekenden stijgt, blijft de vraag naar werknemers onverminderd hoog, wat leidt tot een complexe situatie op de arbeidsmarkt.

Een opvallende trend is de stijging van de arbeidsmarktactiviteit. Het percentage werknemers dat actief op zoek is naar ander werk is gestegen van 8,1% naar 9,1%. Tegelijkertijd is het aantal baanwisselingen gedaald met 93.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, wat wijst op een afnemende dynamiek in de arbeidsmarkt. Er is meer activiteit en minder mobiliteit. Er wordt meer gezocht en aangeboden, maar minder bewogen en gevonden. Normaliter een signaal van afkoeling op de arbeidsmarkt.

We zien een interessante ontwikkeling waarbij meer mensen op zoek zijn naar werk, maar er tegelijkertijd minder baanwisselingen plaatsvinden. Dit roept vragen op over de aard van de beschikbare vacatures en de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Fake vacatures

Wij en ook andere analisten vragen zich af of de vraag naar werknemers niet kunstmatig hoog is onder andere door niet echte (fake) vacatures, of door vacatures die wel vervuld zijn maar niet offline worden gehaald of waar mensen voor misschien wel de toekomst worden gezocht. Dit zou kunnen verklaren waarom we enerzijds tekenen van afkoeling zien, maar anderzijds nog steeds een hoge vraag naar personeel waarnemen.

De wervingsdruk, een belangrijke indicator van schaarste op de arbeidsmarkt, is licht gestegen naar 41,5%. Werknemers worden gemiddeld 8,6 keer per jaar benaderd voor een nieuwe baan, wat weliswaar hoog is, maar een daling ten opzichte van voorgaande periodes.

Ondanks de tekenen van afkoeling, blijft de arbeidsmarkt krap. De werkloosheid is met 3,6% nog steeds zeer laag, en het CPB voorspelt slechts een lichte stijging naar gemiddeld 3,7% in 2024. Bovendien is het percentage baanvinders dat direct een vast contract krijgt, gestegen naar een recordhoogte van 46,0%.

Voor 2024 en 2025 verwacht Intelligence Group dat het aantal vacatures rond de 1,4 miljoen zal blijven, wat historisch gezien nog steeds hoog is. Dit suggereert dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig zal aanhouden, ondanks de lichte afkoeling.

Het is belangrijk om bij de feiten te blijven, al is het aannemelijk dat er een correctie gaat komen in de vraag van 20 tot 30%, in navolging van wereldwijde ontwikkelingen onder andere bij Indeed. Dat zou betekenen dat de arbeidsmarkt richting normalisatie beweegt en het einde van de zeer schaarse arbeidsmarkt inluidt.

Voor gedetailleerde informatie over de huidige arbeidsmarkttrends en -ontwikkelingen in Nederland, raadpleeg Arbeidsmarkt in Cijfers op de website van Intelligence Group.

Geert-Jan Waasdorp is oprichter van Intelligence Group, het onderzoeks- en databureau gespecialiseerd in arbeids­markt­communicatie en recruitment en de Academie voor Arbeids­markt­communicatie. Bekijk alle berichten van Geert-Jan Waasdorp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *