"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brancheorganisaties lanceren Fiscaal Kompas ZZP Zorg, inrichtenlijn inhuur zzp

Ook zonder medewerking van de Belastingdienst gaan zorgorganisaties verder met het professionaliseren van de inhuur van zzp’ers in de zorg. De opvolger van het Fiscaal Kader ZZP Zorg heet het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. In dit document staat concreet advies over de wijze waarop zorgorganisaties het beste zzp’ers kunnen inhuren.

Van Fiscaal Kader naar Fiscaal Kompas

Na acht maanden vertraging, bleek het Fiscaal Kader ZZP Zorg in mei dit jaar toch niet te gaan lukken. Een deel van de Belastingdienst stapte uit het fiscaal kader en gaf bij hun ministerie van Financiën aan het kader ‘onuitvoerbaar‘ te vinden. Formeel genomen is het fiscaal kader niet compleet van de baan, maar is ‘het overleg gestaakt’ zoals dat dan heet. Zzp’ers, zorgorganisaties en bemiddelaars hebben het nakijken. Met nog slechts een half jaar te gaan voordat per 1-1-2025 de handhaving schijnzelfstandigheid start, vervolgden werkgevers hun eigen weg. Die weg heeft nu geleid tot een nieuw document: het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Zonder medewerking van de Belastingdienst en 3 ministeries, maar met de steun van zorgkoepels ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl.

Wat is het Fiscaal Kompas ZZP Zorg?

Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg is een document van een kleine 100 pagina’s groot, met daarin alle informatie die nodig is voor een zo veilig mogelijke inhuur van zzp’ers in de zorg. Met behulp van dit document kan de samenwerking tussen zzp’ers en zorgorganisaties professionaliseren. Het Fiscaal Kompas heeft tot doel om zorgorganisaties te ondersteunen en biedt ‘een handvat’ bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met een zorgprofessional. De inhoud van het Fiscaal Kompas is bedoeld voor zorgorganisaties die aangesloten zijn bij de BoZ+ partijen. Deze samenwerkende zorgkoepels informeren hun leden (de zorgorganisaties) op dezelfde manier. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg is breed verspreid onder zorgorganisaties in alle zorgsectoren, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, GGZ en de Gehandicaptenzorg.

Waarom is het Fiscaal Kompas van belang?

Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg lezen wij als een constructieve route naar de inhuur van zzp’ers. Dit is een welkom perspectief. Nu de Belastingdienst de confrontatie opzoekt met de zorgsector, wordt het er voor zorgorganisaties niet makkelijker op. De afgelopen maanden voerde de Belastingdienst de handhaving van de wet DBA op en de zorgsector is hierbij standaard verdacht. Over het algemeen heeft de Belastingdienst het beeld dat zzp’ers in de zorg zich moeten houden aan de protocollen van de instelling en door een leidinggevende worden aangestuurd op de afdeling. Op die aanname baseert zij haar oordeel dat er sprake is van ‘gezag‘ en dus een dienstverband. Zorgorganisaties kunnen maar beter stoppen met de inhuur van zzp’ers, zo wordt hen voorgehouden door belastinginspecteurs en diverse ‘experts’. Dat de zorgorganisaties nu worden geholpen door hun landelijk zorgkoepels bij het professionaliseren van zzp inhuur, is een belangrijke steun in de rug.

Wat staat er in het Fiscaal Kompas?

Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg is bedoeld voor de leden van de landelijke zorgkoepels. Dit zijn zorgorganisaties die zzp’ers inhuren. In het document vinden deze organisaties ingrediënten die nodig zijn voor professionele inhuur van zorg zzp’ers. Een voorbeeld Overeenkomst van Opdracht, een voorbeeld Raamovereenkomst, een stappenplan inhuur zorgprofessionals, een checklist zzp-dossier en zzp-verklaring maken onderdeel uit van het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Voor zzp’ers in de zorg en intermediairs zal dit wat ons betreft gaan betekenen dat zij dezelfde houding gaan zien vanuit zorgorganisaties bij de contractering. Opdrachtgevers en bemiddelaars zullen van zzp’ers verlangen om concreet te voldoen aan de eisen van ondernemerschap en de eisen rondom de Wtza. Daar staat tegenover dat de inhuur van zzp’ers in de zorg door zorgorganisaties weleens een stuk duurzamer zou kunnen worden dan tot nu toe werd gevreesd.

Lex Tabak is initiatiefnemer van ZZP-erindezorg.nl Hij volgt de ontwikkeling van professionals die vast, flex én zzp werken op de voet.Lex is sinds 2006 nauw betrokken bij de ontwikkeling van zzp'ers in de zorg. Als oud-verpleegkundige en ervaren zzp’er deelt hij kennis over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg. Daarnaast zet hij zich zo’n 15 jaar in voor de belangen van zzp’ers in de zorg.Naast zijn interesse in de ontwikkeling van zelfstandigen in de zorg, zet hij zich in voor de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals. Dit doet hij in nauwe samenwerking met zijn netwerk. Bekijk alle berichten van Lex Tabak

Eén reactie op dit bericht

  1. Goed besluit… Ik begrijp ook niet waar de Belastingdienst de wijsheid vandaan haalt waarmee zij bepaalde opdrachten op beoordelen. Case1: Ik stem iedere maand met mijn opdrachtgevers af hoe bepaalde zaken lopen en of hij/zij iets voor mij kan betekenen om zaken nog sneller te laten verlopen. Zij kunnen dit beoordelen als Gezag. Dit noem ik geen Gezag, maar een goede afstemming tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer.
    Case 2: Ik heb een tijdje terug mijn auto die ik 5 jaar zakelijk heb gereden aan mijn vrouw door verkocht voor het bedrag waarvoor deze in de boeken stond. Dit nadat de autodealer mij een veel lager bedrag (op papier) had geboden. De Belastingdienst vond dat dit niet mocht omdat volgens hun de dagwaarden van de auto veel hoger zou moeten zijn.
    Ik noem dit een vorm van machtsmisbruik door een Overheidsinstelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *