"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg verkeert in financiële kwetsbaarheid

Meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg kan minder dan zes maanden rondkomen als hun inkomsten zouden wegvallen. Dit wijst erop dat zij in financiële kwetsbaarheid zouden verkeren. Dit blijkt uit onderzoek van SoloPartners.

Van alle zzp’ers in de zorg, kan 57,7 procent niet langer dan zes maanden rondkomen als hun inkomsten zouden wegvallen. Over het algemeen wordt een buffer van zes maanden aangehouden als noodzakelijk voor een gezonde financiële situatie als zzp’er. Dit wijst erop dat het merendeel van de zzp’ers in de zorg in financiële kwetsbaarheid verkeert. Dit blijkt uit onderzoek van SoloPartners, een brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Uit het onderzoek blijkt ook dat, naarmate de leeftijd stijgt, de buffer groter is.

Voor hoger loon zouden jongeren weer in dienst willen

Opmerkelijk is dat, uit alle relevante werkaspecten die voor zzp’ers in de zorg van belang zijn, een hoog inkomen niet als hoogste scoort. Daarentegen is werkplezier, betekenisvol werk en een gezonde werkdruk en tempo van groter belang (zie grafiek).

Bron: onderzoeksrapport SoloPartners

Echter wordt een hoger salaris in loondienst voor jongere zzp’ers (jonger dan 34 jaar) als belangrijkste reden genoemd om weer in dienst te komen. Met 33,1 procent staat dit antwoord bovenaan.

Bron: onderzoeksrapport SoloPartners

Ruime meerderheid boven minimumtarief tegen schijnzelfstandigheid

Het overgrote deel van de zzp’ers, 88,6%, heeft een uurtarief van boven de €32,34. Het aantal respondenten dat precies €32,34 verdient, is in alle leeftijdsgroepen onder de 5%. Het bedrag €32,34 geldt in de Wet VBAR als het minimumtarief om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Daarnaast is voor jongere zzp’ers (34 jaar en jonger) het hebben van een ‘goede fysieke en mentale gezondheid’ van groot belang in hun zzp’erschap. Bij de groep daarna (35 tot 43 jaar) zijn de aspecten ‘Flexibiliteit om eigen tijd in te delen’, ‘balans tussen werk en privé’, ‘vrijheid in werkuitvoering’ en ‘meer beslissingsvrijheid’ belangrijker.

Bijna de helft van de respondenten (47%) werkt 5 keer of meer per jaar via een bemiddelingsbureau. Van alle zzp’ers werken met name zorgverleners in de Gehandicaptenzorg en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) via bemiddelingsbureaus. Een ruime meerderheid zegt via bestaande netwerken eenvoudig aan nieuwe opdrachten te kunnen komen als het bemiddelingsbureau zou wegvallen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *