"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ruim 9 op de 10 zzp’ers wil opt-out bij verplichte AOV

Ruim 9 op de 10 zzp’ers wil een opt-out wil als er een verplichte AOV komt. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging ZZP Nederland. In het wetsvoorstel BAZ staat bij de opt-out nu verwoord dat er een minimale premievereiste wordt gesteld. “Het mag duidelijk zijn dat het huidige wetsvoorstel niet voldoet aan de wensen van de zzp’ers”, aldus ZZP Nederland.

Uit onderzoek van Vereniging ZZP Nederland blijkt dat bijna 94% van de ondervraagde zzp’ers een opt-out wil als er een verplichte AOV komt. Een opt-out betekent dat een zzp’er niet met de verplichte AOV hoeft mee te doen omdat hij zelf een gelijkwaardige alternatieve verzekering heeft. Uit eerder onderzoek van ZZP Nederland is reeds bekend dat ruim 80% van de achterban van ZZP Nederland überhaupt tegen een verplichte AOV is, maar liever een algemene basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid heeft, opgebracht door alle werkenden.

In het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), feitelijke de verplichte AOV, staat bij de opt-out nu verwoord dat er een minimale premievereiste wordt gesteld. Deze houdt in dat alle premies die bij een particuliere verzekeraar lager zijn dan bij de BAZ, kunstmatig verhoogd moeten worden tot het premieniveau van de BAZ. Dit bizarre feit is een van speerpunten in de reactie van Vereniging ZZP Nederland op de internetconsultatie Wetsvoorstel BAZ.

Uit de enquête blijkt tevens dat 42% van de respondenten vindt dat het hebben van een van een broodfonds of schenkkring een goede mogelijkheid is om de eigen risicoperiode te overbruggen. Maar het huidige wetsvoorstel zegt dat een broodfonds of schenkkring geen waardig alternatief is voor de BAZ. Een schenkkring of broodfonds in combinatie met een AOV met 2 jaar wachttijd wordt dus niet geaccepteerd als opt-out.

Nog meer cijfers uit de enquête

Ruim 60% van de respondenten vindt dat alle ondernemers mee moeten doen met de verplichte AOV. Momenteel hoeven o.a. mensen met een bv niet deel te nemen aan een verplichte AOV.

Over de wachttijd zijn de respondenten duidelijk. Het merendeel (75%) heeft liefst een wachttijd van een jaar en iets meer dan de helft (54%) wil een wachttijd van een half jaar.

Ten aanzien van de premie van de BAZ vindt 53% de premie te hoog en 40% vindt de premie een goed bedrag om te betalen. Momenteel is de premie 6,5% van het bruto-inkomen van de ondernemer. De premie bedraagt maximaal 195 euro per maand. De uitkering is 70 procent van de winst, maar nooit meer dan het minimumloon.

Reactie Vereniging ZZP Nederland

“De uitkomsten van deze enquête vormen de stem van onze achterban die wij zullen verkondigen richting de politiek. Inmiddels heeft Vereniging ZZP Nederland al een reactie geformuleerd op het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen. Wij zullen in gesprekken met politiek en polder de uitkomsten van de enquête delen en bespreken”, aldus Frank Alfrink, voorzitter van Vereniging ZZP Nederland.

Alfrink: “Het mag duidelijk zijn dat het huidige wetsvoorstel niet voldoet aan de wensen van de mensen om wie het gaat: de zzp’ers. Daarnaast zegt UWV nog niet klaar te zijn om de voorgestelde wet uit te voeren en zijn er ook bij de verzekeraars nog bedenkingen.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden in juni/juli 2024 onder de achterban van ZZP Nederland. Uiteindelijk hebben 4.039 zzp’ers deelgenomen en daardoor geeft dit onderzoek een goed beeld van de zelfstandig ondernemers zonder personeel in Nederland.

ZZP Nederland is de grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Bekijk alle berichten van ZZP Nederland

3 reacties op dit bericht

  1. Als je nu de pensioen gerechtige leeftijd hebt bereikt en gewoon doorwerkt waarom heb je de dan een AOV nodig. Je hebt toch je pensioen en AOW inkomsten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *