"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal ondernemers met bijna een miljoen gestegen sinds 2010. Wie zijn dat?

Nederland telde in 2023 bijna een miljoen meer ondernemers dan in 2010. Ook is het aandeel vrouwelijke ondernemers gestegen sinds 2010. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

In 2010 waren er in Nederland nog zo’n 1,5 miljoen ondernemers. In 2023 is dit aantal gestegen naar bijna 2,5 miljoen, blijkt uit de recentste cijfers van het CBS. Deze groei is deels te verklaren door de toename van de totale werkzame beroepsbevolking. Wel is het zo dat het aantal zzp’ers sneller stijgt dan het totaal aantal werkenden, zo blijkt uit het Grip op het zzp-dossier onderzoeksrapport van ZiPconomy. 

Ook het aandeel vrouwelijke ondernemers is gestegen: van 32 in 2010 naar 36 procent in 2023. Relatief waren er in de persoonlijke dienstverlening en kledingindustrie de meeste vrouwen actief. Het aandeel mannelijke ondernemers was het grootst in de dienstverlening delfstoffenwinning.

Aantal jonge en oude ondernemers neemt toe

Het aandeel ondernemers van 65 jaar en ouder is sinds 2010 gestegen van 6 naar 10 procent. Ook zijn er meer ondernemers van jonger dan 30 jaar bij gekomen: van 9 naar 15 procent. Wel is de gemiddelde leeftijd van ondernemers tussen 2010 en 2023 gelijk gebleven, die ligt rond de 46 jaar. 

De toename van het aantal jonge ondernemers wordt veroorzaakt doordat het aantal startende jonge ondernemers in alle jaren groter is dan het aantal stoppende jonge ondernemers. Het verschil hiertussen wordt vanaf 2010 elk jaar groter doordat het aantal jonge starters elk jaar toeneemt. In 2010 waren dat er nog 38 duizend, in 2023 104 duizend.  

Meer ondernemers met niet-Nederlandse herkomst

De hoeveelheid ondernemers met een niet-Nederlandse herkomst is sinds 2010 toegenomen. Het aandeel ondernemers die zelf in het buitenland zijn geboren, is gestegen van 10 tot 16 procent. Het percentage ondernemers van de tweede generatie (in Nederland geboren, met ten minste 1 in het buitenland geboren ouder) is toegenomen van 7 procent in 2010 naar 12 procent in 2023.  

In 2023 had een derde van alle bijna 400 duizend in het buitenland geboren ondernemers een herkomst in een van de landen van de Europese Unie. De top 3 bestond uit Polen (35 duizend), Bulgarije (19 duizend), Duitsland (14 duizend). Iets meer dan de helft van de Poolse ondernemers werkte in de bouwnijverheid. Dat geldt ook voor de Bulgaren en in mindere mate voor de Roemenen. De belangrijkste sectoren voor Duitse en Belgische ondernemers zijn specialistische zakelijke diensten en gezondheids- en welzijnszorg. 

Turkije

Turkije is in 2023 nog steeds het belangrijkste geboorteland van startende ondernemers die niet geboren zijn in een EU-land, net als in 2010 het geval was. Deze groep ondernemers is het vaakst actief in de bouwnijverheid. Ook landen van waaruit veel asielzoekers zijn opgenomen staan bij de belangrijkste herkomstlanden, zoals Syrië, Oekraïne, Afghanistan, Iran en Irak.  

Download hier het Grip op het zzp-dossier – Feiten en inzichten over zelfstandigen zonder personeel in 2023.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *