"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jongvolwassenen blijken het bangst hun baan te verliezen

Veel jongvolwassenen zijn angstig om binnen een jaar hun baan te verliezen. Zij wijzen op AI als belangrijk gevaar. Onder ouderen leeft die angst veel minder. Dat blijkt uit onderzoek door Beaks.nl.

Vooral jongvolwassenen (25-34 jaar) hebben relatief veel angst om binnen een jaar hun baan te verliezen. Bijna 1 op de 5 geeft aan ‘een beetje bang’ of zelfs ‘heel bang’ te zijn. Onder ouderen (50+) leeft die angst veel minder. Slechts 6% van hen geeft aan daar bang voor te zijn. Verder valt op dat thuiswerkers meer angst hebben om hun baan te verliezen dan niet-thuiswerkers, aldus Beaks.nl.

AI als gevaar

Het valt op dat vooral jongvolwassenen AI noemen als gevaar, naast een mogelijke reorganisatie. Sebastiaan van Rijsewijk, oprichter van Beaks.nl, licht toe: “Het lijkt erop dat vooral jongvolwassenen zich bewust zijn van de potentie van AI, en daarmee de bedreiging voor hun baan.”

Onder (gedeeltelijke) thuiswerkers geeft 25% aan een gevaar te zien in AI. Respondenten met een beroep waarbij thuiswerken niet mogelijk is, zijn daar minder bang voor. Slechts 10% van hen geeft aan een risico te zien in AI. Vooral in de ICT-sector is de angst om de eigen baan te verliezen. Daar geeft 1 op de 20 respondenten aan zelfs ‘heel bang’ te zijn om binnen een jaar de eigen baan te verliezen. Andersom geeft van de respondenten die werkzaam zijn in de zorg maar liefst 65% aan ‘helemaal niet bang’ te zijn om de eigen baan te verliezen. Ook in het onderwijs is de angst klein: slechts 1% geeft daar aan ‘heel bang’ te zijn.

Kans voor zorg en onderwijs

Die verschillen bieden volgens Van Rijsewijk een kans voor de zorg- en onderwijssector, die het al jaren lastig hebben om voldoende personeel aan te trekken. Hij vertelt: “Uit ons onderzoek blijkt verder dat 78% van de zorgmedewerkers en maar liefst 86% van de onderwijsmedewerkers redelijk tot heel tevreden zijn over hun salaris.” Daarnaast geeft 29% van de mannen en 22% van de vrouwen aan het salaris belangrijk te vinden, terwijl 25% van alle respondenten aangeeft de werk-privé-balans belangrijk te vinden bij hun keuze voor een baan. “Hoe mooi zou het zijn als AI kan helpen om de werkdruk in de zorg te verlichten, bijvoorbeeld door administratieve taken over te nemen. Of met algoritmes die helpen met het voorbereiden van lessen,” licht Van Rijsewijk toe. “AI kan deze sectoren aantrekkelijker maken en daarmee iets doen aan het personeelstekort.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *