"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Trendbreuk: minder vraag naar freelancers in het derde kwartaal

Het wordt een rustige zomer op de freelancemarkt. Opdrachtgevers en intermediairs verwachten minder opdrachten uit te zetten, blijkt uit een analyse van Freelance.nl.

Opdrachtgevers verwachten in juli, augustus en september minder opdrachten uit te zetten dan vorige periode. Dat komt deels door het seizoen: in de zomer is er traditiegetrouw minder werk. Daarnaast speelt de onduidelijkheid rondom de zzp-plannen van het nieuwe kabinet een rol.

Minder opdrachten deze zomer

Dit kwartaal verwacht 41% van de opdrachtgevers en intermediairs minder opdrachten uit te zetten, blijkt uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI). Dit is een kwartaalmeting over de ontwikkeling van het volume van tijdelijk werk in Nederland. De onderzoekers baseren zich op cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en interviews over de verwachtingen van intermediairs en opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. De meeste respondenten hebben ICT als expertisegebied.

Afbeelding: 40,8% van de opdrachtgevers verwacht minder opdracht uit te zetten.

Dit kwartaal verwacht slechts 25% meer opdrachten te plaatsen. Zo’n 60% van de intermediairs en opdrachtgevers denkt snel een goede kandidaat te vinden als ze die nodig hebben. Veel respondenten vinden freelancers via hun eigen netwerk. Als ze toch moeite hebben om iemand te vinden, zoeken veel respondenten eerst via hun eigen netwerkrelaties (81%), het platform Freelance.nl (74%) en LinkedIn (58%).

Negatief gestemd

Al met al zijn de opdrachtgevers van Freelance.nl komend kwartaal met een score van -15,2 negatief gestemd, schrijven de onderzoekers. Opvallend, want in het eerste kwartaal waren zij nog vol vertrouwen (+44). De onderzoekers vroegen ook waarom zij minder positief zijn. Dat komt vooral door seizoensinvloeden, de teruglopende economie en onduidelijkheden over de plannen van het nieuwe kabinet.

Uit de enquête blijkt dat er een hoop onzekerheid is onder opdrachtgevers over de wet DBA. Ook diverse andere onderwerpen zoals AI en digitale veiligheid maken werkgevers onzeker. Respondenten hopen dat ondernemen wordt gestimuleerd en dat er goed gezorgd wordt voor zzp’ers.

Flexibiliteit is essentieel

Opdrachtgevers zijn vooral op zoek naar freelancers omdat zij flexibel zijn (46%). Zo’n 37% van de werkgevers zou liever vaste medewerkers aannemen, maar die zijn niet te vinden.

Bij de keuze voor een kandidaat is de match met de organisatie erg belangrijk (40%). De skills en vaardigheden blijven de belangrijkste reden om een kandidaat geschikt te vinden. Verder zijn de persoonlijkheid van de kandidaat (24%) en de prijs (24%) van belang.

Andersom vinden freelancers het vooral belangrijk dat opdrachtgevers en tussenpersonen transparant zijn (40%). Goede communicatie (28%) en inhoudelijke kennis (26%) spelen voor velen ook een rol.


Afbeelding: dit vinden freelancers belangrijke eigenschappen van opdrachtgevers of intermediairs.

Wil je meer weten? Download hier het volledige rapport.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *