"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

36 procent van de zzp’ers maakt zich zorgen over de aanstaande wet DBA

36 procent van de zzp’ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dat meldt online bank Knab.

Van alle zzp’ers in Nederland, maakt 36 procent zich zorgen over de handhaving van de aanstaande Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dat meldt online bank Knab.

Vooral zzp’ers met kantoorfuncties en zzp’ers met een hoge omzet vrezen dat hun zelfstandige status onder druk komt te staan. Bovendien dreigt een aanzienlijke braindrain op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel ervaren ondernemers overwegen vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden. Jongere ondernemers lonken naar het buitenland.

Meeste schijnzelfstandigen bij de overheid en in de IT-sector

Een aanzienlijk deel van de zzp’ers (13 procent) verwacht als schijnzelfstandige te worden aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven. Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid (28 procent), IT (21 procent) en Media & Communicatie (21 procent). Zzp’ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever.

Dreigende braindrain door vervroegd pensioen 50-plussers

Een kwart van de 50-plussers overweegt eerder met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met ondernemen. Daarnaast noemen jongere zzp’ers opvallend vaak de optie om buiten Nederland op zoek te gaan naar opdrachten. Hierdoor dreigt een hoop kennis, ervaring en talent van de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt te verdwijnen. Slechts 30 procent zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken.

Roep om stabiel overheidsbeleid

Het onderzoek laat zien dat zzp’ers behoefte hebben aan stabiel overheidsbeleid. De voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving worden door veel zzp’ers als belemmerend ervaren. Ze verlangen naar duidelijkheid en voorspelbare regels, zodat ze hun bedrijven zonder constante onzekerheid kunnen voortzetten. Bijna 60 procent van de zzp’ers beschouwt stabieler overheidsbeleid als essentieel voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.

Creëer een omgeving waarin bewuste zzp’ers kunnen floreren

Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de zzp’ers positief is over de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Volgens Nadine Klokke, CEO van Knab, kan dat echter snel veranderen. “Het sentiment onder zzp’ers kan verslechteren als het kabinet schijnzelfstandigheid blijft bestrijden met onduidelijke en steeds veranderende regelgeving. De overheid moet een omgeving creëren waarin bewuste, niet-kwetsbare zzp’ers kunnen floreren zonder onnodige beperkingen.”

Klokke vervolgt: “De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wat dat betreft een uitgelezen kans, aangezien de opvolger van deze Wet DBA momenteel in voorbereiding is en naar verwachting vanaf 2026 gaat gelden.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Goed artikel. Overheid zorg voor een veilige werkomgeving, ook voor ZZP’ers. Zorg voor kansen en niet deze onzekerheid. Overheid zie het als een kans. Zorg voor een box 4 waar je een aantal zaken regelt voor de ZZP’er via de belastingen (zoals nu ook al gebeurt voor bijv de AOW in box 1). Op deze wijze zal je zeker de jongere ondernemer (maar ook ik als ondernemer van 65 jaar jong) het land uit jagen. Want ook een woning vinden is voor deze groep is lastig. Ze vertrekken als digital nomad richting landen in Europa en gaan zicht uiteindelijk daar vestigen. Ik verwacht een enorme uittocht naar vooral landen in Scandinavie. Daar gaat onze kennis economie! Ook de verdere lasten druk door asielinstroom en het terug lopen van een veilige leef-/ en werkomgeving zal uiteindelijk leiden tot een grote leegloop (denk aan de jaren na de oorlog waar dit gebuerde richting Canada, Australie en Nieuw Zeeland).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *