SLUIT MENU

De koopkracht gaat er voor iedereen op vooruit. Behalve voor zelfstandigen

Afbouw zelfstandigenaftrek zorgt voor dalende koopkracht bij veel groepen zelfstandigen.

De meeste Nederlandse huishoudens hebben volgend jaar een lichte koopkrachtstijging, van minder dan 1 procent. De meeste zzp’ers en sommige gepensioneerden gaan er in 2025 op achteruit. Dat blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de Miljoenennota 2025.

“Er verandert niet zoveel in de koopkracht van huishoudens, tenzij ze te maken krijgen met grote persoonlijke veranderingen natuurlijk. Maar dit kabinet begint voorzichtig, de aangekondigde lastenverlichting zien wij maar voor een gedeelte terug,” concludeert Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Een belangrijke verandering is dat er een belastingschijf bij komt: het tarief in de eerste schijf gaat omlaag en het tarief in de tweede schijf gaat omhoog. Hierdoor gaan huishoudens minder belasting betalen. Tegelijkertijd gaat de algemene heffingskorting omlaag, waardoor het voordeel van de extra schijf beperkt of zelfs nadelig is. Zo betaalt iemand die dit en volgend jaar het minimumloon verdient €317 minder belasting in de eerste schijf, maar kost de verlaging van de heffingskorting diegene €200. Meer uren werken zal voor deze huishoudens volgend jaar meer opleveren.

De reden waarom voor veel groepen zelfstandigen de koopkracht juist daalt, is de doorwerking van de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Die gaat in 2025 omlaag naar €2.470 per jaar. In 2023 was de zelfstandigenaftrek nog €3.750, en in 2021 bedroeg de aftrek nog €7.030. In 2026 gaat deze aftrek verder terug naar €1.200 en in 2027 naar €900. Daarnaast daalt de mkb-winstvrijstelling in 2025 van 13,31 procent naar 12,7 procent. Dat zorgt dus voor een dalende koopkracht van 2,5%, of te wel € 76 netto minder per maand, voor bijvoorbeeld een alleenstaande zelfstandigen zonder kinderen met een inkomen van 35 duizend euro.

 

Bron: Nibud
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *