"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet negeert kritiek regeringspartijen op aanpak handhaving schijnzelfstandigheid

Regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB maken zich zorgen over het feit dat de Belastingdienst binnenkort begint met handhaving op schijnzelfstandigheid, terwijl er nog geen nieuwe regels zijn. Het kabinet ziet niets in suggesties uit de Kamer voor aanpassing plannen.

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid en daar maken Tweede Kamerleden zich zorgen over. Regeringspartijen VVD, BBB, PVV en NSC zijn niet tegen het opheffen van het handhavingsmoratorium maar vrezen dat de inhuurregels nog steeds niet duidelijk genoeg zijn. Dat kan er toe leiden dat ook echte zelfstandige de dupe worden. Dat bleek donderdag tijdens het commissiedebat over zzp-beleid. 

De partijen brachten verschillen wensen naar voren. Maar minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) gingen er nauwelijks op in. Tijdens het debat herhaalden zij vooral de informatie uit recente kamerbrieven. Dat leidde zichtbaar tot ergernis bij Kamerleden.

VVD: ‘Oneerlijk tegenover hardwerkende ondernemers’

De een van de aanwezige Kamerleden riep op de handhaving te richten op bedrijven en sectoren waar schijnzelfstandigheid vaak voorkomt en tot problemen leidt, zoals onderbetaling. 

Thierry Aartsen (VVD) vertelde dat er momenteel een hoop onrust is onder zzp’ers en hun opdrachtgevers. Zo blijkt uit een peiling van HR-techdienstverlener HeadFirst dat een kwart van de hoogopgeleide zzp’ers nu al opdrachten misloopt doordat opdrachtgevers bang zijn voor de handhaving schijnzelfstandigheid. Aartsen: “De regelgeving is nog steeds te onduidelijk, opdrachtgevers durven hun vingers niet meer te branden aan zzp’ers. Dit is oneerlijk tegenover hardwerkende ondernemers.”

Ook Mariska Rikkers van BBB vindt dat de overheid eerst met meer duidelijkheid moet komen, voordat de Belastingdienst weer kan handhaven op schijnzelfstandigheid. Zij vreest dat meerdere bedrijven en zelfstandigen anders in de problemen komen. Ook vindt zij dat het kabinet wel erg negatief spreekt over zzp’ers. “De mensen zijn essentieel voor de continuïteit in sectoren zoals de zorg. Zij hebben behoefte aan vrijheid. Ga eens met ze in gesprek.”

Te weinig duidelijkheid en informatie

Rikkers (BBB), Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), Inge van Dijk (CDA) en Maikel Boon (PVV) benadrukten dat de overheid meer moet doen om opdrachtgevers als zzp’ers te informeren. “Hoe gaat de minister zorgen voor één heldere interpretatie van de regels?” vroeg Van Dijk.

Rikkers vertelde bijvoorbeeld dat zzp’ers niets hebben aan de webmodule: “Als je aangeeft dat je zzp’er bent, dan zegt de tool dat hij niet voor jou bedoeld is”, vertelt ze. “Zzp’ers kunnen de ondernemerstoets van de Belastingdienst gebruiken, maar die geeft soms resultaten die haaks staan op de uitslag van de webmodule.”

Dat de uitslagen verwarrend zijn, komt doordat de ondernemerstoets voor een fiscale beoordeling is (ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?) en de webmodule naar de arbeidsrelatie kijkt en juist niet naar of iemand ondernemer is

Mariëtte Patijn (GroenLinks/PvdA) ziet wel iets in het herinvoeren van het ondernemersdiploma zodat zzp’ers beter weten waar ze aan beginnen. Een suggesties waar Van Hijum niet veel in ziet.

NSC tegen afschaffen modelovereenkomsten

Omdat de wet nog steeds onduidelijk is, vindt Van Oostenbruggen het een heel slecht plan om de modelovereenkomsten af te schaffen. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeurt, omdat die geen zekerheid vooraf kunnen geven over de arbeidsrelatie. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat.

“Dit was het enige middel waarmee de regering werkgever duidelijkheid kon geven”, zei Van Oostenbruggen. “Hier trek ik een streep, ik overweeg een motie.” In reactie daarop liet staatssecretaris Idsinga weten toch vast te houden aan zijn standpunt hierover. 

Verduidelijking duurt nog even

Minister Van Hijum maakte duidelijk dat het nog lang kan duren voordat er nieuwe, duidelijkere, wetgeving komt. Er is momenteel een conceptwetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). De minister wacht zowel het advies van de Raad van State als de uitspraak van de Hoge Raad over de zaak Uber/FNV af voordat hij zelf met een mening komt over het voorstel dat zijn voorgang Van Gennip heeft voorbereidt. 

Volgens staatssecretaris Idsinga is het wachten op die nieuwe wet niet nodig om toch nu al te handhaven. Immers de VBAR verduidelijkt alleen maar de huidige regels. Hij herhaalt wat in een recente Kamerbrief staat: de Belastingdienst gaat 1 januari 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. De ‘zachte landing’, waar Kamerleden naar op zoek zijn, zit wat hem betreft al in het de voorgestelde aanpak. Er komt immers een overgangsjaar waarin werkgevers geen vergrijpboete krijgen als ze actief stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. En er wordt niet gekeken naar de periode van voor 2025. .

Alleen handhaven bij probleemgevallen of in bepaalde sectoren, dat ziet de staatssecretaris niet zitten. Bovendien benadrukt Idsinga dat beginnen met handhaven ook een kwestie van EU-geld is: “Als we niet beginnen met handhaven, loopt Nederland mogelijk geld mis uit het coronaherstelfonds.”

Overheid huurt zelf veel potentiële schijnzelfstandigen in

Pijnlijk punt voor de staatssecretaris dat ook het ministerie van Financiën met zzp’ers werkt die het ministerie zelf als schijnzelfstandigen beoordeelt. Dat zijn er nu nog zo’n 1.000. Volgens Idsinga wordt dat snel afgebouwd maar hij erkent dat dat niet op tijd gaat lukken bij  de hersteloperatie van de toeslagenaffaire

Kortom, het kabinet is er niet in geslaagd om de zorgen uit de Kamer weg te nemen. Daarom heeft een vervolgdebat aangevraagd om moties in de kunnen dienen. Dat in een poging het bewindslieden op andere gedachten te brengen. 

4 reacties op dit bericht

  1. aha, het corona herstelfonds komt nu eindelijk naar boven, het vergaande hervormingsvoorstel, inmiddels aangenomen, waarin de zelfstandige aftrek wordt afgeschaft, de BPM door ondernemers weer betaald moet worden en minder flexiblisering van de arbeidsmarkt. Overigens maar een kleine greep uit het 130 pagina tellende voorstel , opgesteld door voormalig minister Kaag.

    Dus wederom buigen wij voor Europa die zich overal mee bemoeit, wij zijn de grootste netto betaler en om in aanmerking te komen voor geld uit het herstelfonds moeten wij dus onze ondernemers voor de leeuwen gooien? het is werkelijk niet te geloven.

    Hebben ze daar nooit geleerd dat je niet de hand moet bijten die je voed?, ofwel breng onze economie om zeep en is de verwachting nog steeds dat wij netto betaler kunnen blijven? wat een onkunde, gebrek aan visie en gebrek aan voortschrijdend inzicht

    • O ja en dan nog de waanzin dat de belastingdienst zelf niet kan voldoen, er wordt een uitzondering gemaakt voor het afwikkelen van de toeslag affaire omdat anders de ZZPers weggaan????, wat te denken van de IC verpleegkundigen die vertrekken? de docenten, de handjes in de zo noodzakelijk woningbouw?

      Maar gewoon even afwachten, zakje popcorn erbij en het drama gaat zich voltrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *