"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp-inhuur wacht zelfde lot als zonnepanelen

Zzp’ers lopen een reële kans behandeld te worden als zonnepanelen. Als een klant niet weet wat de consequenties zijn op de lange termijn, stort de vraag in. Dat stelt Lex Tabak van ZZP-erindezorg in zijn opiniestuk.

Aanschaf zonnepanelen ingestort

Eigenaren van zonnepanelen lopen kans op terugleverboetes. De politiek bleek de afgelopen jaren onbetrouwbaar op het vlak van de salderingsregeling. Dit heeft consequenties voor de praktijk. Nieuwe klanten weten niet precies waar zij aan toe zijn en bestaande eigenaren van zonnepanelen delen hun teleurstelling. Het gevolg: negatief sentiment verspreidt zich en de markt voor zonnepanelen is ingestort.

Deze reactie is logisch. Ieder mens blijkt gevoelig voor onduidelijke negatieve consequenties op de lange termijn. We delen allemaal de behoefte om te weten waar we aan toe zijn in het hier en nu. Leveranciers van zonnepanelen hebben het nakijken.

Inhuur van zzp’ers zal instorten

De zzp-inhuur in ons land loopt bij aanhoudende onduidelijkheid een grote kans op hetzelfde lot als zonnepanelen. Sinds 2016 zijn opdrachtgevers via de wet DBA verantwoordelijk gemaakt voor de gevolgen van verkeerde inhuur. Wanneer je het wel of niet goed doet, weet niemand precies uit te leggen. Of een organisatie geconfronteerd wordt met een boete of naheffing, wanneer dat moment komt en hoe groot de schade zal zijn, valt niet precies te voorspellen.

Ook hier geldt dat de mens gevoelig blijkt voor onduidelijke negatieve consequenties op de lange termijn. Zeker als je binnen een organisatie de verantwoordelijkheid draagt over de inhuur van zzp’ers, krab je je wel tweemaal achter de oren. Afgelopen vrijdag heeft de verantwoordelijk minister laten weten deze voortdurende onduidelijkheid te laten bestaan. De samenleving heeft straks het nakijken.

Zzp-inhuur gaat over onze samenleving

De vergelijking tussen zzp-inhuur en zonnepanelen gaat op een belangrijk element mank. Waar zonnepanelen gaan over de substitutie van grijze stroom naar groene stroom, gaat het handhaven op zzp-inhuur over de continuïteit van onze samenleving. Zzp’ers zitten overal, in alle sectoren en op alle posities. Ze zijn zelfs actief voor de overheid zelf.

Voor de zorgsector geldt dat de continuïteit van zorg al jaren mede afhankelijk is van zzp’ers. Juist in deze sector is de Belastingdienst al gestart met handhaving en dat mist zijn uitwerking niet. Zorgorganisaties ervaren onduidelijke negatieve consequentie op de lange termijn en stoppen alvast met de inhuur van zzp’ers. De cliënt en patiënt hebben het nakijken, in het geval van de zorg. Andere sectoren treffen inmiddels dezelfde omstandigheden.

Belastingdienst als pleitbezorger

De Belastingdienst is tevreden over deze toegenomen onrust in ‘risicosectoren’, zo bleek deze week bij een Rondetafeloverleg over de aanpak van schijnzelfstandigheid. De ‘gepercipieerde pakkans’ bij opdrachtgevers neemt toe en dat is precies de bedoeling. De Belastingdienst liet zich als vurig en zelfs geëmotioneerd voorstander zien van de aanpak van schijnzelfstandigheid. Een controlerende instantie als pleitbezorger van onduidelijk beleid. Nederland is eraan toe, zo is het standpunt. Nette burgers en bedrijven hebben namelijk behoefte aan de aanpak van schijnzelfstandigheid, aldus de Belastingdienst. Anders zou ‘hun rechtvaardigheidsgevoel een enorme knauw krijgen’.

De gevolgen voor de samenleving bij de aanpak van schijnzelfstandigheid zijn onbekend. Ook bij de Belastingdienst.

Rechtvaardig gedrag verlangt rechtvaardige spelregels

Voordat je burgers de maat neemt over rechtvaardig gedrag, is het noodzakelijk dat je rechtvaardige spelregels introduceert en deze laat bestaan. Zowel zzp’ers en opdrachtgevers als eigenaren van zonnepanelen zijn gebaat bij voorspelbare en consequente spelregels voor de lange termijn. Bied je dat niet, dan krijg je verwijten zoals die van een ‘onbetrouwbare overheid’.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers willen aan spelregels voldoen, mits die spelregels concreet, duidelijk, toepasbaar en meetbaar zijn. Dat zijn ze nu niet.

De huidige arbeidswetgeving biedt namelijk geen duidelijk kader. Het gevolg daarvan is dat de overheid zich ook op het dossier zzp een onvoorspelbaar partner toont. We zitten in een mix van onrechtvaardige spelregels, een vooringenomen houding richting een grote groep werkende mensen, aangevuld met de nodige rancune vanuit de Belastingdienst. We hebben bij de Toeslagenaffaire gezien waar dit toe leidt. Behandel zzp’ers niet als zonnepanelen. Stel duidelijke, consequente en rechtvaardige spelregels op. Start daarna pas met handhaven.

Lex Tabak is initiatiefnemer van ZZP-erindezorg.nl Hij volgt de ontwikkeling van professionals die vast, flex én zzp werken op de voet.Lex is sinds 2006 nauw betrokken bij de ontwikkeling van zzp'ers in de zorg. Als oud-verpleegkundige en ervaren zzp’er deelt hij kennis over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg. Daarnaast zet hij zich zo’n 15 jaar in voor de belangen van zzp’ers in de zorg.Naast zijn interesse in de ontwikkeling van zelfstandigen in de zorg, zet hij zich in voor de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals. Dit doet hij in nauwe samenwerking met zijn netwerk. Bekijk alle berichten van Lex Tabak

6 reacties op dit bericht

  1. Een beetje afhankelijk van de uitkomst op 12 september lijkt het er sterk op dat men de zzp-markt opzettelijk wil bombarderen. In dat opzicht is er dan inderdaad ook duidelijkheid.

    Op de radio benadrukte Patijn nog eens dat, ondanks dat iemand meerdere opdrachten heeft, het verdomd moeilijk is om uit te leggen dat er geen gezagsverhouding is. Ook al heeft een zzp’er drie opdrachten, als één daarvan het vermoeden heeft van dienstverband, dan moet je maar een parttime contract aangaan en ben je wederom schijnzelfstandige.

    Ik denk dat er snel opheldering zal komen en dat de conclusie zal luiden: u zult allen in schijnloondienst treden. Den Haag schiet niet met een kanon op een mug… Ze willen van de zzp’er af en leiden ons onder valse voorwendselen naar de slachtbank.

    • Patijn wordt negatief beïnvloed door haar verleden, de vakbondsdoctrine zit er nog goed in. Laten we aub bij de feiten blijven en wegblijven van de onderbuikgevoels / vermoedens.

    • Kennelijk zouden we dezelfde strategie moeten hanteren als FNV. De organisatie waar Patijn vandaan komt. Met 1.2 miljoen zzp’ers een dagje ‘staken’. Netjes aangekondigd, maar niet werken. Een dag lang.

      Dan hebben we een stem. Nu walsen ze over ons heen zonder veel argumentatie en voert het kabinet een agenda uit die de vakbonden in de kaart speelt. Precies die organisaties die helemaal niet aan tafel zouden mogen zitten omdat ze een tegengesteld belang hebben.

  2. Kees de Kort zei het regelmatig in zijn fameuze BNR podcasts: “De overheid blijkt keer op keer een onbetrouwbare partner en dat heeft consequenties voor de economie”.

    Als de regels duidelijk zijn dan bedenken we wel een oplossing, maar juist willen handhaven terwijl er helemaal geen duidelijkheid is een hele dubieuze zet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *