"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal starters onder zzp’ers blijft dalen, toename aantal stoppers. Verzadiging of wetgeving?

Vijfde kwartaal op een rij dat het aantal starters (vooral zzp) blijft dalen, zo laten KVK cijfers zien.

In het derde kwartaal van 2024 (Q3) is het aantal startende ondernemingen opnieuw gedaald, terwijl het aantal bedrijven dat de deuren sloot juist is toegenomen. Volgens het meest recente trendrapport van de Kamer van Koophandel (KvK) daalde het aantal starters in Q3 2024 met 7,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Dit komt neer op 59.105 nieuwe ondernemingen, tegenover 64.071 een jaar eerder. Het gros daarvan is zzp’er, 80% daarvan start vanuit een eenmanszaak.

Het is al het vijfde opeenvolgende kwartaal waarin een daling van het aantal starters zichtbaar is. Tegelijkertijd steeg het aantal stoppers naar 34.087, een toename van 15,4% ten opzichte van de 29.526 stoppers in Q3 2023. Netto neemt het aantal ondernemingen dus nog wel toe.

Bron: KVK Trendrapport Q3 2024

Sectorale en regionale trends: logistiek en horeca blijven populair

Bron: KVK Trendrapport Q3 2024

Ondanks de afname in het totale aantal starters, blijven bepaalde sectoren zoals logistiek, horeca en detailhandel relatief populair. Aan de andere kant stoppen zzp’ers het vaakst in sectoren zoals persoonlijke dienstverlening, overig en de bouw.

Op regionaal niveau laat het rapport zien dat Noord-Holland het hoogste aantal starters per 10.000 inwoners had (44), gevolgd door Flevoland (39) en Zuid-Holland (38). Opvallend is dat dezelfde provincies ook het hoogste aantal stoppers per 10.000 inwoners rapporteren. Noord-Holland staat met 25 stoppers per 10.000 inwoners bovenaan, gevolgd door Flevoland (23) en Zuid-Holland (21).

Aandeel vrouwen daalt licht.

Wat betreft vrouwelijke ondernemers is er weinig verandering: het aandeel vrouwelijke starters blijft schommelen rond de 38%, maar vertoont een lichte daling, vooral bij de jongste en oudste leeftijdsgroepen.

Bron: KVK Trendrapport Q3 2024

“Consolidatie van de markt”

Volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan Tilburg University, is de afname in het aantal starters en de toename van het aantal stoppers geen verrassing. “We zien enkele nieuwe overheidsmaatregelen die een afwachtende houding onder potentiële ondernemers kunnen verklaren. Denk bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. De aankondigingen van deze maatregelen maken mensen terughoudender om een onderneming te starten.”

Daarnaast speelt volgens Knoben een ander belangrijk fenomeen: verzadiging van de markt. “De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe bedrijven bijgekomen, maar de Nederlandse economie lijkt een grens te bereiken. We zitten in een fase van consolidatie, waarin sterke bedrijven verder groeien en zwakkere bedrijven wegdrukken of overnemen. Dit verklaart ook het patroon van minder starters en meer stoppers dat we nu zien.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

  1. Angst zaaien is ook een kunst. De genen die vroeger bij hun eigen baas via de achter deur zzp er zijn geworden en niet meer weg gegaan zijn moeten idd vrezen. Nep zzp er zijn dat en die verzieken het klimaat.

  2. Yeey, 30.000 ZZPers erbij in 2024Q3! Daag VBAR onzekerheid!

    Er is in elk geval geen enkele sprake van daling van het aantal ZZPers, op z’n hoogst daling van de groei en dat nog wel op de meest onzinnige methode die ook voor de autoverkoop wordt gebruikt, dit kwartaal vergelijken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

    Zonder enige informatie over de reden om te starten/stoppen zegt dit soort stukken helemaal niets, zelfs als er daadwerkelijk sprake zou zijn van daling.

  3. Bedrijven willen vast , bij tegenslag weer op straat staan concurrentiebeding voorkomt dat ze bij de concurrent gaan werken de werknemer een ander vak moet gaan kiezen waar ze minder ervaring in hebben grote kans hebben om werkloos thuis te komen te zitten , het sociale domein van de gemeente zwaarder wordt belast de verkeerde koers vind van bedrijven een flexibele schil ( zzp-er) juist handig vind wanneer de werkzaamheden toenemen overal terecht kunnen.

  4. Ik werk 25 jaar als zzper en heb heel veel ondernomen maar nu ik 63 ben en nog 4 jaar MOET. wil ik graag voor 1 uiterlijk 2 opdrachtgevers werken met eigen bus en gereedschap.
    Na 24 jaar gaan ze ineens weer met regeltjes komen.
    Ik krijg daar PTSS van

  5. Hahahaha daling….nee hoor er vind een soort van stabilisering plaats en de stijging zet zich weer in…..
    De Covid epidemie heeft bij de daling een belangrijke rol gespeeld en de ondernemerszin blijft simpelweg in het bloed van de Nederlander zitten…..

    Verder is er maar één remedie om de Elite te wijzen op hun verkeerde keuzes….
    De zaak (Nederlandse economie) gaat helemaal vastlopen, dat terwijl de overheid een tiental andere dossiers (migratie, toeslagenaffaire, milieu, drugsprobleem, huisvesting etc etc) heeft die opgelost moeten gaan worden……
    Gezien de hardvochtige houding is het misschien maar beter als alles maar vastloopt……en als de arbeidsmarkt vastloopt dan is het begin van het “einde” daar en zullen ook de andere dossiers nimmer opgelost worden…..

    Het overall systeem wat nu staat is helemaal verrot….dus er is geen andere oplossing dan bij het fundament te beginnen……

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *