"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eigen personeel of een zzp’er: wat is goedkoper?

Platform Freelance.nl dook in diverse onderzoeken over de tarieven van zzp’ers en werknemers en maakte een vergelijking. Wat kost jou meer als werkgever?

Dit artikel verscheen eerder op Freelance.nl

Neem ik voor mijn project iemand in loondienst of huur ik een zzp’er in? Het antwoord op die vraag is van allerlei omstandigheden en regels afhankelijk. Ook het kostenverschil hangt af van de situatie en doelstellingen. Freelance.nl maakte een vergelijking van de factoren op basis van een vergelijking van diverse onderzoeken.

Op het eerste gezicht lijkt de zzp’er duurder

Werknemers hebben een lager uurtarief dan zelfstandig ondernemers (zzp’ers) en daarom lijken zzp’ers op het eerste gezicht duurder. Toch blijken zelfstandigen in veel situaties juist minder te kosten, omdat je geen werkgeverslasten en verzekeringen hoeft te betalen.

Zzp’ers bieden flexibiliteit en specialistische kennis zonder de lijst aan verplichtingen die vaste werknemers met zich meebrengen. Vast personeel blinkt voornamelijk uit op de lange termijn, en in posities die een hoge mate van betrokkenheid bij de organisaties vereisen.

Maak onderscheid tussen uurloon en uurtarief

Concludeer dus niet alleen op basis van het uurtarief of een zzp’er of een werknemer goedkoper is. Het uurloon van een werknemer is namelijk slechts een deel van de totale kosten. Bij vast personeel heb je te maken met verzekeringen, pensioenbijdragen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, opleidingskosten en soms zelfs een dertiende maand. Denk verder aan indirecte kosten voor bijvoorbeeld loonadministratie, kantoorruimte en apparatuur.

Als je al deze kosten meeneemt in de berekening, dan kom je snel op hoge bedragen uit. Bij zzp’ers zijn alle kosten al inbegrepen in het uurtarief, wat snel een duidelijk beeld geeft van de werkelijke uitgaven. 

Verborgen kosten van personeel

Je geeft voor vast personeel dus relatief veel uit aan extra kosten voor voorzieningen. Maar er is nog iets om rekening mee te houden: verantwoordelijkheid.

Zzp’ers hebben eigen verantwoordelijkheid voor hun werk. Schade van beroepsfouten wordt door de zzp’er opgepakt. Dit is niet het geval bij vast personeel. Als een vaste werknemer een fout maakt die in de kosten oploopt, moet jij als werkgever deze kosten op je nemen.

Al bij al komt er toch veel kijken bij zo’n vaste werknemer. Online platform 9am.works zette de jaarlijkse kosten van een zzp’er en een vaste werknemer naast elkaar en concludeerde dat een freelancer goedkoper is.

De 3 factoren die kostenbesparing bepalen

Bij het bepalen of een zzp’er goedkoper is dan vast personeel moet je drie factoren afwegen. Hou rekening met deze factoren om de juiste beslissing in jouw situatie te nemen:

1. In hoeveel tijd wil je je doel bereiken?

Voor kortlopende projecten zijn zzp’ers vaak kostenefficiënter omdat je alleen betaalt voor de daadwerkelijk gewerkte uren, zonder bijkomende kosten zoals doorbetaling bij ziekte of vakantiedagen. Volgens onderzoek van UseMultiplier besparen organisaties gemiddeld 20-30% door zzp’ers in te huren voor korte projecten.

Voor langdurige, meerjarige projecten is personeel in loondienst voordeliger. Deels omdat de kosten per uur doorgaans lager zijn, deels omdat de investering in secundaire arbeidsvoorwaarden beter rendeert over een langere periode, en deels om te voldoen aan de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie).

2. Kennis op korte termijn of training voor de lange termijn?

Omdat je zzp’ers vaak inzet vanwege de specifieke kennis die ze hebben, hoef je geen tijd en geld te besteden aan training. Voor projecten die dit soort specialistische vaardigheden vereisen is een zzp’er efficiënter. Wil je iemand voor langere tijd aan je binden en kennis borgen in je organisatie? Dan loont het om vaste medewerkers te trainen met opleidingstrajecten.

3. Wil je snel op- en afschalen?

Zzp’ers bieden de mogelijkheid om snel op- en af te schalen, afhankelijk van de behoefte van je bedrijf. Als jij bijvoorbeeld in de zomer meer werk hebt, is het verstandig om voor deze periode freelancers in te schakelen. Die flexibiliteit voorkomt kosten voor ongebruikte arbeid en maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderende omstandigheden. Voor bedrijven met schommelingen in hun werkvolume bieden zzp’ers de beste oplossing.

Wanneer is een zzp’er goedkoper?

Kijkend naar de drie bovengenoemde factoren, valt al snel wat op: het tijdsbestek is de doorslaggevende factor. Voor projecten die korter dan een jaar duren, is een zzp’er vaak voordeliger dan vast personeel omdat de kosten voor werving, onboarding en overhead voor een vaste werknemer al snel oplopen tot flinke bedragen​. Dit wordt nogmaals bevestigd door een onderzoek van 10x management.

Voor kortlopende projecten of tijdelijke pieken in het werkvolume voorkom je met een zzp’er een hoop bijkomende kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast bieden zzp’ers direct inzetbare specialistische kennis, waardoor je bespaart op trainings- en opleidingskosten. 

Bovendien zijn zzp’ers volledig productief tijdens hun betaalde uren, in tegenstelling tot vaste medewerkers die vaak maar vijf van de acht uren effectief werken door afleidingen en vergaderingen. Voor bedrijven met fluctuaties in hun werkvolume of tijdelijke projecten, levert een zzp’er in het algemeen een goedkopere oplossing dan vast personeel.

Wanneer is een zzp’er duurder?

Een vaste werknemer is efficiënter in situaties waarin langetermijnprojecten, consistentie of bedrijfscultuur de hoofdrol spelen. Voor langdurige projecten bieden vaste werknemers stabiliteit en continuïteit, wat cruciaal is voor de overdracht van kennis en de ontwikkeling van interne processen​​. Werknemers bouwen een diepere band op met het bedrijf, wat resulteert in een hogere loyaliteit en betere samenwerking binnen teams. Dit draagt bij aan een hogere productiviteit op de lange termijn. 

Hoewel de initiële kosten voor werving en training hoger zijn, renderen deze investeringen beter over een periode van een jaar of langer. De kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden en doorbetaling bij ziekte worden gecompenseerd door de toegevoegde waarde van werknemers die zich volledig inzetten voor de bedrijfsdoelen. 

Conclusie

Heb je een project dat langer dan een jaar duurt en ondersteuning van een betrokken werknemer vereist? Ga dan voor vast personeel. Maar voor bijna ieder project dat korter dan één jaar duurt is een freelancer een slimmere keuze.

Is het tijdsbestek van je project nog niet duidelijk? Dan zijn de benodigde specialistische kennis, de gewenste flexibiliteit en de beoogde betrokkenheid van het personeel de doorslaggevende factoren. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen freelance en vaste dienst? Download dan onze infographic: freelancers vs. medewerker.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

7 reacties op dit bericht

  1. Goed om het ook eens van de positieve kant te belichten! De discussie gaat niet alleen om het pure uurtarief, maar over de totale kosten over een langere periode, een project of structureel. Precies was we ook duidelijke willen maken met het nieuwe Talent Kosten Kompas, waar je snel een basis berekening kan maken over uurtarief vs kosten per jaar. https://talentkostenkompas.nl/ En dan komen die kosten van vast en zzp (direct) inderdaad erg dicht bij elkaar. De berekening om het per project te bekijken hebben we nog niet, maar goed idee 🙂

  2. Leuk om te lezen, maar je hebt er niets aan.

    Ik zit meestal erg lang bij opdrachtgevers. Ik zie werknemers komen en gaan. Het verloop is waanzinnig en er zijn maar weinig die een idee hebben wat ze bijdragen of wat de identiteit van de organisatie eigenlijk is.

    Ondertussen zorg ik er voor dat ik (véél) meer oplever dan ik kost. Wel is er het jaarlijkse toneeltje waarin de opdrachtgever me zegt dat ze me eigenlijk zouden moeten vervangen om dat uiteindelijk nooit te doen.

    De reden? Goede en loyale werknemers zijn heel zeldzaam. De meesten worden opgeslokt en volgestouwd. Ik heb met ze te doen en help ze altijd zo veel mogelijk. Ik doe mijn uiterste best om vanuit de cultuur en werkwijze van de klant resultaten te behalen. Dat is heel nuttig en mijn opdrachtgevers houden mij graag.

    En toen kwam de overheid ons uitleggen dat dit allemaal toch niet de bedoeling is… Je zou maar tevreden klanten hebben. Het idee zeg.

  3. “Zzp’ers hebben eigen verantwoordelijkheid voor hun werk. Schade van beroepsfouten wordt door de zzp’er opgepakt”.

    Onzin. Er zijn tal van situaties waarin u als opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld door derden voor beroepsfouten vd ZZPer die voor u werkt, en de schade niet verhaalbaar is. Los nog van het feit dat de ZZPer zich soms helemaal niet kan verzekeren vanwege het risico en die onder uw aansprakelijkheid moet werken.

  4. Als HR-adviseur en Zzp’er wist ik dit natuurlijk al lang. Ik doe werk dat een vaste werknemer in 2 dagen doet, in 1 dag (want anders gaat er weer een week overheen als ik maar 1 dag in de week bij die opdrachtgever werk..).. ben het alleen niet eens met de grotere loyaliteit van vaste werknemers versus die van de zzp’er. Ik ben heel loyaal, voel me onderdeel van het bedrijf en heb het over “wij” als ik over het bedrijf praat..

  5. Mooi, een stuk met nuances over ZZP’ers.
    Ik werk als ZZP’er in de zorg. Dat ZZP’ers zich niet betrokken voelen bij de opdrachtgever is pertinente lulkoek.
    In mijn beoordelingen wordt mijn collegialiteit, flexibiliteit en hart voor het bedrijf genoemd. Motivatie en betrokkenheid zijn interne eigenschappen en worden niet gemaakt door een contractvorm.
    In mijn laatste loondienst had mijn collega ongeveer 20% productieve tijd. Ik zit als ZZP’er (maar toen in loondienst ook) op minstens 80%. Reken maar uit wie het duurst is als je ook productiviteit meerekent, waarbij haar bruto loonkosten ongeveer 75% van mijn uur vergoeding was. (Voor de snelle rekenaar: de loondienster is hier 3x zo duur. En de zorg kost al zo veel!)

  6. Niets nieuws…..maar goed dat het weer eens in beeld wordt gebracht…..dank daarvoor…..
    Maar de Haagse Elite heeft er weer eens geen oog voor…..zoals op meerdere dossiers…..ze zitten zoals gewoonlijk in hun eigen bubbel……en of ze nu links of rechts opereren ze hebben geen notie……en als klap op de vuurpijl worden ze voor de gek gehouden door de hun omringende ambtenaren……..
    Ons land staat politiek en ambtelijk “in brand”…….wie gaat er nu eens echt “blussen”……

  7. Resumerend; huur een ZZPer in voor een korte periode, omschrijf de opdracht met duidelijke te halen doen (ja SMART) en met een vast eindpunt waarop de doelen zijn behaald.

    Helaas is bovenstaand te hoog gegrepen voor veel organisaties, ze willen gewoon handjes inhuren en ze hebben die vandaag nodig. Zonder duidelijke kop en staart, landt de ZZPer in een lijnorganisatie waarin geen verschil bestaat tussen werknemers en ZZPers. Ja logisch dat werknemers dan gaan piepen als ze de auto van de ZZPer zien. Logisch dat de werkgever na een paar jaar terugblikt op het externen-budget en zich realiseert dat het anders had gemoeten. Veranderd er dan iets, nee er wordt een adviseur ingehuurd zonder goed kader die z’n zakken vult en het stokje doorgeeft aan de staande organisatie om uit te werken. HAHaHA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *