"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Laat nieuwkomers sneller aan het werk gaan!

Het initiatiefwetsvoorstel Verbetering toegang arbeidsmarkt nieuwkomers dat in internetconsultatie is, biedt dé oplossing voor een aantal urgente problemen waar Nederland mee worstelt. Arbeidskrapte, stijgende maatschappelijke kosten en trage integratieprocessen schreeuwen om actie. De ABU is positief over dit wetsvoorstel en ziet kansen voor de uitzendbranche, schrijft Joop de Boer in zijn column.

Laten we een misverstand uit de weg ruimen: het sneller aan het werk helpen van nieuwkomers is geen liefdadigheid. Het is pure noodzaak. We zitten midden in een arbeidsmarktkrapte die onze economie afremt. In sectoren zoals de zorg, de bouw en de logistiek staan werkgevers te springen om personeel. Toch worden nieuwkomers, die letterlijk klaarstaan om aan de slag te gaan, tegengehouden door onnodige regels en bureaucratische hindernissen. Neem het voorbeeld van de 18.000 statushouders die nog geen BSN hebben en daardoor niet kunnen werken.

De overheid heeft de mond vol van “integratie”, en lijkt zich bewust te zijn dat werk de sleutel is tot een versnelde integratie. Laten we daarom niet wachten tot nieuwkomers volledig zijn ingeburgerd tot ze mogen werken. Dat is achterhaald. Juist op de werkvloer leren nieuwkomers de taal, de cultuur en bouwen ze aan hun netwerk. Werk zorgt voor zelfstandigheid en geeft mensen een gevoel van eigenwaarde. En laat dat nou net het beste recept zijn voor succesvolle integratie.

In plaats van mensen jarenlang te laten wachten en weg te laten kwijnen in opvangcentra, moet werk vanaf het eerste moment een integraal onderdeel van het integratiebeleid zijn. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt om nieuwkomers te laten slagen. Dit is een verspilling van talent, geld en tijd.

Het personeelstekort in Nederland neemt dramatische vormen aan. En nee, dit is niet alleen een kwestie van de beroepsbevolking “mobiliseren”. Er is al een pool van mensen in Nederland aanwezig, klaar om aan de slag te gaan: nieuwkomers. De uitzendbranche staat te popelen om hen te begeleiden en in te zetten in sectoren waar de nood het hoogst is. Onze oproep aan het kabinet is dan ook: zie uitzenders als een essentiële partner, ook in de aanpak van dit maatschappelijk vraagstuk!

Er is nog een andere ongemakkelijke waarheid: hoe langer nieuwkomers werkloos blijven, hoe meer ze de overheid kosten. Sociale uitkeringen, toeslagen, opvangkosten – ze lopen allemaal op. Elke nieuwkomer die werkt, draagt bij aan de belastinginkomsten en verlaagt de druk op onze toch al zwaar belaste sociale voorzieningen. Door hen aan het werk te helpen, bespaart de overheid miljoenen en ontstaat een gezondere balans tussen werkenden en niet-werkenden. Nog een reden om snel te handelen.

Kansen genoeg. Laten we hopen dat deze wet snel wordt aangenomen.

De ABU is de Algemene Bond Uitzendondernemingen. Op deze plek delen verschillende experts van de ABU hun kennis of mening. Bekijk alle berichten van ABU

Eén reactie op dit bericht

  1. Zinloos om je hier druk over te maken met een overheid die de arbeidsmarkt van 60 jaar terug als uitgangspunt neemt.

    Als het zzp dossier niet normaal afgehandeld kan worden, dan hebben andere initiatieven ook niet zoveel zin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *