"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Marc Voskuilen (Elevation Group): ‘Bij elke levensfase hoort een andere manier van werken: vast, zzp of een tussenvorm’

Demografische, technologische en sociale ontwikkelingen veranderen de manier waarop we samenwerken. Hoe kun je daar als werkgever op inspelen? Marc Voskuilen van Elevation Group en arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse van ZiPconomy delen hun kennis. “Het verschilt per levensfase waar je meer behoefte aan hebt: zekerheid of flexibiliteit. Op een moderne arbeidsmarkt moeten we daar rekening mee houden.”

Werkgevers en werknemers hebben steeds meer behoefte aan flexibiliteit. De huidige wet- en regelgeving past daar nog niet bij, vertelt Marc Voskuilen. Hij is ceo van Elevation Group. De organisatie heeft een netwerk van ruim 30.000 IT’ers en weet wat de werkwensen van deze professionals zijn.

“Bij verschillende levensfasen horen verschillende manieren van werken”, vertelt hij. “Iemand die net van school komt, heeft andere behoeften dan iemand die een eerste kind krijgt. En iemand wiens kinderen net de deur uit zijn en zijn hypotheek wil aflossen, heeft weer andere wensen. We noemen dat het ‘to grow in life’-principe.”

Op 5 november organiseert Elevation Group een kennissessie onder leiding van arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse over de veranderingen op de arbeidsmarkt.

Professionals verwachten flexibiliteit

Professionals en vakmensen willen veel, vertelt Davidse. “Groeien, uitdaging, afwisseling. Daarnaast zoeken ze autonomie. Niet alleen in het werk dat ze doen.  Ze zoeken de ideale combinatie tussen rust, vrijetijd en werk. Ze verwachten veel van het leven, dus flexibiliteit is essentieel. Het spreekt voor zich dat niet alleen je persoonlijkheid bepalend is voor hoe je die flexibiliteit wilt invullen, maar ook de levensfase waarin je zit.”

Werkgevers, opdrachtgevers en bemiddelaars moeten daarin mee, benadrukt hij. “Want op een krappe arbeidsmarkt lacht de werker het laatst. Deze WerkersRevolutie heeft fundamentele impact op recruitment, bemiddeling en werkgeverschap.”

Wetgeving sluit niet aan

De huidige arbeidswetgeving sluit te weinig aan op die behoefte aan flexibiliteit, vertelt Voskuilen. Hij verwijst naar het debat over de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid. In 2016 werd de wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) ingevoerd, maar de handhaving werd opgeschort omdat de regels te onduidelijk bleken. Inmiddels is er nog geen nieuwe wet, maar gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 wel strenger handhaven.

Er is wel een nieuwe wet in de maak, maar volgens Voskuilen sluit het concept sluit nog niet genoeg aan op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. “Werkgevers en werknemers hebben meer flexibiliteit nodig”, vertelt hij. “Het is een wereldwijde langetermijntrend.”

Flexibiliteit en projectmatig werken

Volgens Voskuilen heeft het momenteel weinig met wetgeving te maken of een organisatie een zzp’er inhuurt of iemand in loondienst neemt. “Dat hangt veel meer af van de wensen van de partijen en de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt hij. “Als een organisatie iemand nodig heeft en die persoon wil alleen als zzp’er ingehuurd worden, dan gebeurt dat. Voor opdrachtgevers is het vaak geen probleem: het past bij de projectmatige manier waarop veel moderne bedrijven werken.”

Bij Elevation Group proberen ze klanten te helpen om tot passende oplossingen te komen. “Soms kun je prima iemand inhuren als zzp’er, soms past loondienst beter”, vertelt hij. “Wij hebben ook een tussenoplossing. Daarbij zijn professionals formeel in dienst, maar ze hebben meer vrijheid om hun eigen uren, tarieven en klanten te bepalen.”

Voskuilen verwacht in de toekomst meer van dit soort tussenoplossingen. “Het verschilt per levensfase waar je meer behoefte aan hebt: zekerheid of vrijheid? Op een moderne arbeidsmarkt moeten we daar rekening mee houden. Beperkende wetgeving brengt uiteindelijk veel zzp’ers en bedrijven in de problemen.”

Meer weten? Meld je aan voor de kennissessie op 5 november.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *