SLUIT MENU

Minister onderzoekt de impact van zzp-beleid op de creatieve sector

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat onderzoeken welke financiële gevolgen het nieuwe beleid heeft op zelfstandigen in de creatieve en culturele sector.

Wat betekent het nieuwe zzp-beleid voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector? Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat dat uitzoeken, beloofde hij afgelopen week aan de Tweede Kamer.

Hiermee komt de minister tegemoet aan een oproep van de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie. In aanloop naar Prinsjesdag schreven Thomas Drissen (De Creatieve Coalitie) en Peter van den Bunder (Kunstenbond) een brief aan de Tweede Kamer. Zij pleiten voor een impacttoets om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van verschillende beleidsvoornemens op het verdienvermogen van de vele zzp’ers in deze sectoren.

Bezuinigingen, lastenverzwaringen en nieuw beleid

De culturele en creatieve sector levert een belangrijke bijdrage aan onze welvaart, welzijn en toekomstig verdienvermogen en bestaat voor de helft uit zzp’ers”, zegt Van den Bunder (Kunstenbond). “Hoewel schijnzelfstandigheid en onderbetaling voorkomen, zijn er ook veel echte ondernemers. Daarnaast is de overheid een grote financier van de culturele en creatieve sector, maar die is van plan om te bezuinigen. Dat betekent minder omzet. Daarnaast heeft de sector te maken met lastenverzwaringen door de btw-verhoging.”

De Sociaal-Economische Raad (SER) benadrukte eerder al de kwetsbare arbeidsmarktpositie van deze groep. Uit onderzoek blijkt ook dat veel zzp’ers in deze branche een laag inkomen hebben, gemiddeld slechts 17.500 euro per jaar. De Kunstenbond en de Creatieve Coalitie benadrukken dat de plannen rond de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen niet passen bij de specifieke omstandigheden in de creatieve sector. Ook het voornemen om het btw-tarief te verhogen van 9% naar 21% zou de sector disproportioneel hard raken. Veel culturele organisaties kunnen geen btw aftrekken, waardoor het fors duurder wordt om creatieve zzp’ers in te huren.

Kans op marktverstoring

“Dit kan leiden tot minder werk voor de zelfstandigen en minder culturele activiteiten voor het publiek”, zegt Van den Bunder. “En daarbovenop komen dan nog forse veranderingen in arbeidsmarktbeleid. Denk aan het opstarten van handhaving op schijnzelfstandigheid, de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Alles bij elkaar is de kans op marktverstoring en verlies van werk en inkomen van veel creatieve zzp’ers hoog.”

Van den Bunder is dan ook blij dat minister Van Hijum tijdens een plenair debat heeft toegezegd om ‘op korte termijn’ met de creatieve en culturele sector in gesprek te gaan. “Wij gaan de impacttoets bespreken met de minister die daar vervolgens weer over zal rapporteren aan de Kamer”, zegt Van den Bunder.

Lees meer: 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *