SLUIT MENU

Saskia Kapper (Hero/Bovib): “Samen onze branche gezond houden”

Saskia Kapper (CCO bij Hero) is benoemd tot voorzitter van de Bovib, de brancheorganisatie voor intermediairs en brokers. Zich volop inzetten voor de branche past volgens haar bij de Hero-cultuur. “Wij staan voor de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Kapper is al jaren actief binnen Bovib, onder meer als lid van de kerngroep Leden (werving) en Services (dienstverlening). Op het moment dat met het vertrek van Marc Nijhuis bij Circle8 ook zijn positie als Bovib-voorzitter vacant werd, werd Saskia Kapper als vice-voorzitter de aangewezen persoon om zijn rol over te nemen. Over haar verkiezing tot voorzitter van de Bovib zegt Kapper: “Ik draag graag bij aan de kennisdeling binnen de markt en aan het borgen van de kwaliteit van de dienstverlening in onze branche.”

Aan haar motivatie ligt het in ieder geval niet, want het werk van Bovib is belangrijk voor de branche, stelt Kapper. “Binnen de bestaande brancheverenigingen zijn de brokers, zzp-bemiddelaars en MSP’s niet vertegenwoordigd, terwijl zij ook deel uitmaken van de flexbranche.” En die specifieke vertegenwoordiging is noodzakelijk. “Het is belangrijk dat wij meedenken over de uitvoerbaarheid van nieuwe wet- en regelgeving, onze stem laten horen in Den Haag en de kwaliteit en integriteit borgen van onze dienstverlening.”
Het Bovib-keurmerk, waarover ook Hero beschikt, speelt daarbij een cruciale rol. “Wij willen ver weg blijven bij de cowboys in de markt. Als gecertificeerd lid van Bovib (zie kader) laat je opdrachtgevers zien dat je staat voor een hoge mate van kwaliteit van dienstverlening. Wij werken niet alleen conform wet- en regelgeving (compliant), maar optimaliseren de inhuur in de sterk gesegmenteerde markt doorlopend.”


Bovib keurmerk

Het onafhankelijke Bovib keurmerk is het eerste én enige keurmerk voor intermediairs en brokers die een inhuurketen beheren of activeren namens en voor opdrachtgevers. Het verenigt de belangrijkste elementen van NEN 4400 en ISO 9001 met specifieke eisen passend bij de werkzaamheden van deze specifieke branche.


Cultuurmatch

Dat Kapper zich actief inzet voor Bovib past volgens haar bij de Hero-cultuur. “Je kunt in de back seat gaan zitten en afwachten, maar dat is niet onze stijl. Wij willen een bijdrage leveren aan het in gang zetten van groei en ontwikkeling. We hebben veel kennis in huis en zetten die graag daarvoor in.” Volgens Kapper is Bovib typisch een brancheorganisatie voor en door leden. “We doen veel voor elkaar en werken goed samen. Ieder lid heeft zijn eigen signatuur, maar we kunnen elkaar goed vinden in de casussen.”
Een goed voorbeeld uit de praktijk is de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR), die tot gevolg zal hebben dat bepaalde groepen zzp’ers straks niet meer in te zetten zijn als zelfstandigen. ‘’Arno Pronk (Circle8) en ik zijn samen – vanuit Bovib – onlangs nog bij een opdrachtgever geweest om hen hierover te adviseren. Het is voor de hele branche belangrijk dat wij de vertaalslag voor hen maken, opdrachtgevers collectief adviseren en dit gezamenlijk goed communiceren naar de markt.”
Want ondanks de kritiek die veel brancheorganisaties – ook Bovib – hebben op de VBAR, kiest Kapper graag voor de positieve insteek. “Ook dat past bij de Hero-cultuur; wij denken niet graag in termen van ‘het kan niet’, maar liever ‘hoe kunnen we het wel realiseren?’”

Wij willen als Bovib bijdragen aan nieuwe wetgeving die ook daadwerkelijk uitvoerbaar is voor de markt.

Volgende stap

Kapper ziet het belang van een sterke brancheorganisatie voor brokers en intermediairs alleen maar toenemen. Ten eerste om de contacten in Den Haag warm te houden. “We ontkomen niet aan nieuwe, strengere wetgeving zoals de VBAR. Daar zijn we ook niet tegen, maar we moeten wel proberen te voorkomen dat in de politieke discussie oneigenlijke argumenten worden gebruikt. Wij willen als Bovib bijdragen aan nieuwe wetgeving die ook daadwerkelijk uitvoerbaar is voor de markt.”

Ten tweede is Bovib de aangewezen partij om de kwaliteit van dienstverlening van brokers, MSP’s en zzp-bemiddelaars te waarborgen. “De markt wordt steeds complexer en de dienstverlening steeds breder. Het gaat allang niet meer alleen maar om contractafhandeling (brokering). Intermediairs maken gebruik van geautomatiseerde tools om de markt te ontsluiten en aan de andere kant is matching (werving en selectie) ook nog altijd een expertise waar je recruiters voor nodig hebt. Dat betekent dat ook verdienmodellen veranderen. Niet voor niets gaan we als Bovib binnenkort in rondetafelgesprekken met leden, opdrachtgevers, leveranciers en zzp’ers in gesprek over wat dat voor de markt betekent. Samen onze branche gezond houden – daar staan we voor.”

De Bovib is in de optiek van Kapper dan ook toe aan de ‘next step’. “Marc Nijhuis en zijn voorganger Frederieke Schmidt Crans hebben de Bovib heel positief uitgedragen, de vereniging goed op de kaart gezet. Ik denk dat we nu toe zijn aan de volgende stap: verdere professionalisering.” Saskia Kapper levert graag haar bijdrage daaraan. “Het is namelijk ook heel erg leuk om te doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *