"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Slimmer matchen van talent met data: ‘We worden steeds creatiever’

Platform Flextender heeft een enorme hoeveelheid data over inhuur binnen de publieke sector. Daarmee ontdekken ze ontwikkelingen sneller en overtuigen ze klanten om op nieuwe manieren in te spelen op arbeidsmarkttrends. Hoe? Dat vertellen experts Daniël Goedhart en Paul Oldenburg in een webinar.

“Overheden hebben de neiging om de arbeidsmarkt te overvragen”, vertelt Daniël Goedhart, commercieel manager bij MSP-dienstverlener Flextender. “Bepaalde professionals zijn sinds een paar jaar lastig te vinden, denk aan experts op het gebied van ruimtelijke ordening, finance en ICT. Toch krijgen we regelmatig van overheden de vraag naar een schaap met vijf poten. Die persoon moet niet alleen expert zijn in zijn vakgebied, maar ook nog ervaring hebben bij de overheid en per direct beschikbaar zijn.”

Hoe vind je zo iemand? En als blijkt dat het lastig is, hoe overtuig je je klant ervan zijn eisen bij te stellen? Daarover spraken Goedhart en Paul Oldenburg van Flextender tijdens de Werf& en ZiPconomy webinar week.

Data over de publieke sector

Flextender is een groot inhuurplatform voor de publieke sector. “Soms heeft Flextender wel 4500 opdrachten tegelijkertijd lopen”, vertelt Oldenburg. “Dat betekent dat ze heel veel gegevens kunnen verzamelen over de markt. Vervolgens analyseren ze die data en daardoor kunnen ze vraag en aanbod sneller samenbrengen.”

“Het is aan ons om klanten een goed beeld te geven van wat er haalbaar is, wat het kost en hoe lang het duurt om iemand te vinden”, vertelt Goedhart. “Wie slim gebruik maakt van data, kan ook op de krappe arbeidsmarkt de juiste mensen vinden.

Makkelijker gesprek met meer inzichten

Je moet er wel tijd in stoppen, benadrukt hij. “Maar als je de feiten paraat hebt, is het veel makkelijker om in gesprek te gaan met je klanten, leveranciers en je kandidaten. We praten nog veel te vaak op basis van ons gevoel. Cijfers en analyses overtuigen.”

Bovendien kan data nieuwe inzichten bieden in de kandidatenmarkt, leggen ze uit tijdens het webinar. “Na de coronacrisis zochten overheden bijvoorbeeld veel tijdelijke managementassistenten, maar velen waren overgestapt naar een vast dienstverband in de private markt”, vertelt Goedhart. “Iemand vinden die openstaat voor een tijdelijk contract en ook nog eens overheidservaring heeft, dat was lastig. Met cijfers konden we onderbouwen dat de private markt ook interessante kandidaten heeft.”

Oldenburg vertelt dat analyses je helpen om strategisch na te denken over inhuur. “Je kunt data gebruiken om een goed jaarplan te maken. Het biedt je de mogelijkheid om te begrijpen wat er in de nabije toekomst nodig is en om in te spelen op de schaarste van bepaalde profielen. Zo kun je eerder beginnen met het opleiden van mensen of een slimme capaciteitsplanning maken.”

Duobanen, flexibiliteit en minder focus op salaris

Goedhart: “We worden steeds creatiever. Dat moet ook wel op de krappe arbeidsmarkt. Zo denken we bijvoorbeeld in duobanen. Voorheen vonden opdrachtgevers dat lastig, maar dankzij analyses kunnen we ze overtuigen om het toch te proberen.”

Welke trends ziet Flextender? Oldenburg: “Een hele grote ontwikkeling en is echt al 15 jaar aan de gang: flex wordt steeds minder flex en vast wordt steeds minder vast. Dat heeft aan de ene kant te maken met wet en regelgeving, aan de andere kant met de behoefte van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het is een niet te stoppen, onomkeerbare beweging.”

Goedhart herkent meer trends in de behoeften van kandidaten. “Behalve meer flexibiliteit, zijn ze minder gefocust op salaris. Natuurlijk moet dat in orde zijn, maar vervolgens kiezen ze hun werkgevers of opdrachtgevers op basis van waarden als inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid. Gelukkig zien we steeds meer overheden zich op die manier profileren.”

In het webinar vertellen ze nog meer over trends, ontwikkelingen en manieren om daarop in te spelen als inhurende organisatie. Bekijk het webinar hieronder terug.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *