"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Stef Witteveen: ‘De wet DBA heeft totaal geen invloed op Uniforce Professionals’

Uniforce Professionals werken al 25 jaar met de ondernemersvorm Declarabele Uren B.V. (DUBV) en dat biedt vele voordelen voor professionals, intermediairs en opdrachtgevers. Hoe werkt dat? En wat betekent de Wet DBA voor een DUBV? Uniforce-experts Tom Lageveen en Stef Witteveen leggen het uit.

Nu er zoveel onrust is rondom de handhaving van de wet op schijnzelfstandigheid, heeft Uniforce Professionals het ‘heel erg druk’. “Op dit moment krijgen we heel veel nieuwe aanmeldingen”, vertelt Stef Witteveen, algemeen directeur van Uniforce. “Opdrachtgevers zijn huiverig om zzp’ers in te huren. Terecht of onterecht. Ze willen zekerheid hebben dat zij niet achteraf als werkgever aangemerkt worden en problemen krijgen met de Belastingdienst. Met een Uniforce Professional zijn ze ertegen verzekerd, dus dat is aantrekkelijk.”

Samen met commercieel manager Tom Lageveen is hij te gast tijdens de Werf& en ZiPconomy webinarweek. In het webinar vertellen ze meer over het Uniforce-concept en waarom de wet DBA er geen invloed op heeft.

Wat is Uniforce?

Uniforce Professionals zijn zelfstandig professionals die ondernemen met de ondernemersvorm Declarabele Uren B.V. (DUBV). De DUBV bestaat al sinds 2000 en is opgezet door Uniforce Group. Met een DUBV kan je werken voor wie je wilt, hoe je wilt en zolang je wilt. De opdrachtgever of intermediair hoeft geen loonheffing en sociale verzekeringspremies af te dragen en heeft ook geen andere werkgeversverplichtingen.

Kortom: het is zeker dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie. “We zijn er zelfs tegen verzekerd met een vrijwaringsdossier”, vertelt Witteveen. “Daarmee lopen opdrachtgevers en intermediairs van Uniforce Professionals geen enkel risico.”

Doorgelicht en verzekerd

Hij vertelt dat het Uniforce-concept is doorgelicht door brancheorganisatie AWVN en consultant Deloitte. Beide partijen kwamen tot dezelfde conclusie: de Belastingdienst zal een opdrachtgever of een intermediair van een Uniforce Professional niet als werkgever zien. Daarnaast nodigde Uniforce de Belastingdienst uit om 40 casussen te beoordelen.

In alle gevallen kwam de fiscus tot dezelfde conclusie. Vervolgens paste Uniforce de inlenersaansprakelijkheidsverzekering aan, waardoor opdrachtgevers en intermediairs verzekerd zijn tegen elk fiscaal risico bij inhuur.

Hoe werkt zo’n DUBV?

Uniforce Professionals werken vanuit een aparte ondernemersvorm: de Declarabele Uren B.V. (DUBV). “Eigenlijk richt je samen met Uniforce een bedrijf op, waarvan jijzelf naast als directeur-grootaandeelhouder in loondienst bent”, legt Lageveen uit. “Op die manier ben je verzekerd in het sociaal stelsel. Wij bieden als Uniforce de blauwdruk. Wij brengen een element gezag in de arbeidsrelatie, anders gezegd: wij kunnen je in principe ontslaan als directeur. Daarmee creëer je dus een werkgever. Vervolgens kun jij jezelf detacheren bij je opdrachtgevers. Dus je creëert eigenlijk een één-persoons detacheringsbureau.”

Samen met Uniforce heb je allerlei rechten en plichten naar jezelf als werkgever. “Zo moet je een ziekteverzuimverzekering afsluiten, een arbodienst in de arm nemen en zorgen voor doorbetaling bij ziekte. Een normale eenmans-BV voldoet niet aan alle eisen van het werkgeverschap, een DUBV  wel.”

Hogere gekwalificeerde specialisten

Op dit moment zijn er zo’n 600 Uniforce Professionals: van interim-psychiaters tot IT-professionals en projectmanagers. Witteveen: “Het zijn over het algemeen wat hoger gekwalificeerde specialisten.”

Het Uniforce-concept heeft ook twee belangrijke nadelen, vertelt hij. “Het eerste is dat je in een ander fiscaal regime valt dan een eenmanszaak, waardoor je meer belasting en premies moet afdragen. Dat betekent dat het Uniforce-concept geschikt is voor mensen met een omzet van minstens 80.000 euro per jaar.”

Ontslagen uit je eigen DUBV

Verder geef je de zeggenschap in de DUBV uit handen, vertelt hij. “Het gebeurt bijna nooit, maar in theorie kun je als directeur ontslagen worden uit je eigen DUBV. Bijvoorbeeld als je fraude pleegt. Dat gebeurt niet zomaar en we zullen je altijd eerst helpen om je zaken op orde te krijgen, maar wie zich niet aan de wet houdt kunnen wij ontslaan omdat we de zeggenschap hebben in de DUBV.”

Je kunt ook ontslagen worden om economische redenen, namelijk: je hebt geen opdrachten en je kunt je eigen loon niet meer betalen. Lageveen: “Dan benoemen we een interim-bestuurder en ga jij naar het UWV en dan vraag je een WW-uitkering aan. Deze gezagsverhouding is ook de reden dat de wet DBA geen enkele invloed heeft op Uniforce Professionals. Het is heel duidelijk dat de DUBV hier de werkgever is.”

Wil je meer weten? Kijk hieronder het webinar terug. Daarin geven Tom Lageveen en Stef Witteveen ook hun kijk op de arbeidsmarkt. Die kan namelijk wel wat meer innovatie en wat minder regels gebruiken, vinden zij.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Elegante oplossing. Werkt het ook voor BV’s of maatschappen die meer dan 1 consultants/zzp’ers/DGA’s hebben?

    Tegelijk wil ik ook even klagen over de idiotie over de extra administratieve lasten die het wet-DBA gedrocht met zich meebrengt. Een ziekteverzuimverzekering, arbodienst en doorbetaling bij ziekte zijn typisch zaken die zelfstandigen zélf voor hun rekening nemen indien nodig. Maar goed, daar kan Uniforce niets aan doen.

  2. Ik snap wat je zegt echter opdrachtgevers accepteren Uniforce niet als alternatief. Sterker nog het wordt gezien als constructie, niet meer en niet minder dan een eenmanszaak (zzp-er). Resultaat: je mag niet meedoen aan inschrijving voor een mooie opdracht.

  3. Lijkt mij een creatieve constructie die de wet (blijkbaar met succes) omzeilt, maar dat krijg je als je zulke generieke vage wetgeving wil invoeren voordat het voor jezelf duidelijk is wat het inhoudt en hoe je het nou wil inkleden. Om nog te zwijgen over de enorme gevolgen waar de wetgever kennelijk blind c.q. ongevoelig voor is.

    De bemoeienis van de overheid neemt voortdurend toe en onder het mom van gekozen vertegenwoordiging en consensus wordt het volk alle vrijheid afgenomen. Zelfs het recht om te bepalen of men het risico wil nemen om te ondernemen! En maar pronken met ‘democratie’. Minister, veel succes met wederom een papieren exercitie; lekker gewerkt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *