"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

66% van de opdrachtomschrijvingen voldoet aan de Wet DBA

Zo’n 20% van de opdrachtgevers heeft moeite om schijnzelfstandigheid te herkennen. Zo’n 33% van de lopende zzp-opdrachten vertonen kenmerken van werknemerschap.

Veruit de meeste opdrachtgevers van zzp’ers (80%) zijn op de hoogte van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties, maar de regels blijken voor lang niet iedereen duidelijk. Veel opdrachtgevers denken schijnzelfstandigheid voldoende te herkennen, maar 20% heeft nog behoefte aan meer duidelijkheid.

Iets minder opdrachten in het vierde kwartaal 2024

Dat blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van platform Freelance.nl. Dit is een kwartaalonderzoek op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en een telefonische enquête onder 125 opdrachtgevers op Freelance.nl.

Uit de meest recente FMI blijkt dat opdrachtgevers komend kwartaal iets minder opdrachten uitzetten. De FMI is namelijk 97. Volgens de onderzoekers is dit toch een positief vooruitzicht voor freelancers, want de FMI was van vorig kwartaal was 92. Dit wijst op stabilisatie, ondanks de Wet DBA.

Invloed van de Wet DBA

Dit kwartaal vroegen de onderzoekers van Freelance.nl ook naar hun ervaringen met zzp-wetgeving. In januari gaat de Belastingdienst namelijk weer volop handhaven op de Wet DBA. Welke invloed heeft dat op inhuurbeleid?

Zo’n 45% van de opdrachtgevers verwacht komend kwartaal minder opdrachten te plaatsen en de Wet DBA is een belangrijke reden. Ruim 85% van de opdrachtgevers die minder opdrachten uitzetten, noemen wetgeving als oorzaak. Bijna de helft van de opdrachtgevers staat ervoor open freelancers via alternatieve constructies in te huren, bijvoorbeeld via detachering of payrolling. Bijna een derde weet het nog niet.

Een derde voldoet niet aan de Wet DBA

Voldoen de huidige opdrachten aan de wet- en regelgeving? Freelance.nl onderzocht 1318 opdrachten van 17 grote zzp-platformen in Nederland op de huidige criteria van de Wet DBA. Daaruit blijkt dat 66% van de opdrachten duidelijke kenmerken heeft van werk voor een zelfstandig ondernemer.

De overige 34% van de opdrachten vertonen kenmerken van een functie voor een werknemer of zijn onduidelijk. In 25% van de opdrachtomschrijvingen wordt samenwerking in teams met vergelijkbare functies genoemd. Dat is een kenmerk van een gezagsverhouding en daarmee een aanwijzing voor werknemerschap.

Ook ontbreekt in 20% van de opdrachtomschrijvingen expliciete vermelding van financiële of commerciële aansprakelijkheid van de zzp’er. Dat is juist een belangrijk kenmerk van zelfstandigheid.

Meer weten? Download hier de volledige FMI.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

5 reacties op dit bericht

  1. Ik zou graag willen weten waarom in team verband werken een aanwijzing is van werknemerschap. Vrijwel overal is er sprake van een vorm van een team. 2 metselaars die samenwerken zijn een team. De manager die samenwerkt met haar assistent zijn een team.en ga zo maar door.

    • Exact, en ook 3 mensen met een verschillend vak die aan hetzelfde project werken, kunnen een team zijn. Dat zegt mijns inziens helemaal niets over een gezagsverhouding. Zeker niet omdat veel bedrijven tegenwoordig ‘zelfsturende’ teams hebben waarbij een manager je niet meer vertelt wat je moet doen, maar je gezamenlijk aan een bepaald doel werkt. Zoals de oplevering van een nieuwe website.

  2. Interessante wens, gelet op de voorbeelden.

    Een verduidelijkingspoging.

    1. Historie in wetgeving sedert ruim 100 jaar.
    2. Praktijkervaringen van de verantwoordelijke instanties zoals
    2.1 Betrokken vier Ministeries
    2.2 De uitvoeringsorganen als Belastingdienst, UWV, pensioenfondsen en SVB
    2.3 Belangenbehartigers als vakbonden en werkgeversorganisaties
    3. Jurisprudentie van kantonrechters, rechtbanken, Gerechtshoven, Hoge Raad, (Centrale)
    Raad van Beroep.

    Als er sprake is van ‘persoonlijk werken’ + ‘gezagsmogelijkheid’ + ‘beloning-die-als-loon kwalificeert’ en ‘zeker tijd’, dan is er volgens de relevante wetgevingen van rechtswege sprake van een dienstbetrekking of (fictief) werknemerschap.

    Feiten zijn soms lastig te accepteren. Afwijkende meningen zijn altijd mogelijk. Het helpt als daar deugdelijke argument(en) aan ten grondslag liggen.

    • Het probleem is dat de belastingdienst momenteel niet uitgaat van ‘gezagsmogelijkheid’, maar van inbedding. Zodra er ook maar één interne kracht binnen de organisatie/het bedrijf hetzelfde doet (ongeacht of die persoon er tijd voor heeft, of misschien niet even goed is/junior/even snel is), kan zelfstandigheid eigenlijk al niet meer.
      Met alleen gezag zijn er voor verreweg de meeste zzp’ers geen problemen, met inbedding heel erg veel.

  3. Vraag me af hoe de zzp’er dit contractueel vastlegt als hij wwrkt bij overheden en de belastingdienst of andere dienstverlenende instanties. Zowel gezag als inbedding zouden ook bij de belastingdienst een factor horen te zijn als men met persoonsgegevens werkt van de burger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *