"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CDA wil zelfstandigenaftrek verlagen en zo 100 miljoen extra binnenhalen voor innovatiesubsidie

Het CDA wil meer geld uittrekken voor innovatie. Om dat te betalen, wil de partij de zelfstandigenaftrek en startersaftrek verder verlagen. Zzp- en ondernemersorganisaties zijn tegen het plan.

Het CDA wil jaarlijks 100 miljoen euro extra investeren in een subsidieregeling voor bedrijven, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Om dat te bekostigen, wil de partij twee aftrekposten verlagen: de zelfstandigen- en de startersaftrek. Daarvoor dient het CDA samen met ChristenUnie en Volt een amendement op het Belastingplan 2025 in.

“De economie vraagt om gerichte investeringen om het verdienvermogen van ons land op lange termijn overeind te houden”, zegt Inge van Dijk (CDA) tegen ZiPconomy. Ze noemt de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek ‘ongerichte fiscale maatregelen’. “Ze komen niet positief uit evaluaties. Daarom is het verstandig om deze regelingen deels in te wisselen voor gericht fiscaal beleid om innovatief ondernemerschap te stimuleren.”

Innovatie stimuleren voor een sterkere economie

Het CDA wil de Nederlandse economie toekomstbestendig maken door meer te investeren in innovatieve projecten. Volgens de partij is de WBSO daar een goed middel voor. Om dit moment is het de belangrijkste subsidieregeling voor bedrijven die investeren in innovatie. Volgens het WBSO-jaarverslag maakten 18.351 bedrijven en 1.041 zelfstandig ondernemers er gebruik van in 2023.

Het CDA stelt dat de regeling niet alleen bijdraagt aan productiviteitsgroei, maar ook aan het verdienvermogen van Nederland op lange termijn. Zzp’ers kunnen ook profiteren van de WBSO, benadrukt Van Dijk.

PZO-ZZP: ‘Alleen maar nadelig voor zzp’ers’

Zzp-organisaties denken juist dat zzp’ers er slechter vanaf komen. Sylvia Huydecoper, directeur van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP): “Op dit moment maken slechts 1000 zzp’ers gebruik van de regeling en dat gaat niet snel veranderen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet een zelfstandige namelijk minimaal 500 uur aan innovatie besteden. Dat is ruim een kwart van een arbeidsjaar.”

Voor de meeste zzp’ers is dat niet haalbaar, zegt Huydecoper. “Daarnaast zijn er de afgelopen jaren al meerdere maatregelen genomen die nadelig uitpakken voor zelfstandigen, zoals de vermindering van de MKB-winstvrijstelling en de verplichting voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nog meer korten op de zelfstandigenaftrek maakt het voor veel zelfstandigen lastiger om geld opzij te zetten voor opleiding en pensioen.”

VZN: ‘Dit maakt het lastiger een buffer op te bouwen’

Dat denkt ook Cristel van der Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). “Wij zijn niet tegen hervormingen van fiscale voorzieningen voor zelfstandigen, maar dit voorstel helpt zelfstandigen niet om hun sociale en ondernemersrisico’s beter af te dekken”, zegt zij. “Zonder de huidige fiscale faciliteiten wordt het voor zelfstandigen lastiger om bijvoorbeeld een bedrijfsbuffer op te bouwen. De WBSO zou echt innovatief zijn als ook die mogelijkheid zou worden opgenomen.”

ONL voor Ondernemers: ‘Vreemde combinatie van maatregelen’

Ook voorzitter Erik Ziengs van ONL voor Ondernemers vindt het een slecht plan. Volgens hem worden vooral kleine ondernemers met personeel geraakt, zoals bakkers, groenteboeren en detaillisten. “Niet alleen zzp’ers maken gebruik van de zelfstandigenaftrek, ook vele kleine ondernemingen met personeel maken er gebruik van. Deze ondernemers zijn vaak al kwetsbaar.”

De combinatie van deze maatregelen is vreemd, vindt hij. “Je haalt geld bij de ene ondernemer weg om het aan de andere te geven”, zegt hij. “Natuurlijk is er innovatiesubsidie nodig. Maar de realiteit is dat veel bedrijven die heel innovatief zijn, na een paar jaar weer stoppen. Of als ze succesvol zijn, vertrekken ze naar het buitenland.”

Wordt vervolgd op 14 november

Het is nog niet zeker of deze maatregel wordt doorgevoerd. Op 14 november praat de Tweede Kamer verder over het Belastingplan 2025. Dan dienen CDA, CU en Volt het amendement in en zal de Tweede Kamer erover stemmen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

8 reacties op dit bericht

  1. Helaas hangt ook dit kabinet weer van de leugens aan elkaar.

    https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/03/28/kamerbrief-bij-1e-concept-nederlands-herstel–en-veerkrachtplan

    Voormalig minister Kaag heeft al in 2021/2022 dit plan ingediend bij de EU, zoals u zult lezen is het aanpakken van schijnzelfstandigheid en verlagen van de zelfstandigenaftrek en zo ook het afschaffen van de BPM vrijstelling onderdeel van dit plan. En dat allemaal om voor 5,6 miljard in aanmerking te komen. Hiervan is nu al bekend dat we dit niet volledig gaan krijgen. 🙁

  2. Ik maak gebruik van de WBSO en krijg geen zelfstandigenaftrek, maar dit is gewoon een dom idee.

    De WBSO is heel specifiek, er zijn maar weinig ondernemingen die er wat mee kunnen. Als een bedrijf wil investeren in een nieuw idee, dan is dit niet automatisch subsidiabel. Verre van. Daarbij brengt het ook administratieve last met zich mee.

    Dat de zelfstandigenaftrek afgeschaft wordt is niet onredelijk, maar je zou op zijn minst moeten compenseren met iets anders dat (kleine) ondernemers te goede komt.

    Maar de overheid heeft het wegpesten van de zelfstandige als kerntaak op zich genomen. Dus gaan we dat niet meemaken.

    We hebben een rechts kabinet, met een linkse agenda.

  3. Dit kabinet heeft maar een doel.

    De bevolking inclusief de ondernemers uitkleden om hun eigen verdienmodel te bekostigen.

    Zoals oorlogsvoering, achterlijke totaal omhaalbare milieu en energieprojecten, de Europese agenda te dienen inclusief de lobbyisten die daar de deur plat lopen. Laten ze eerst maar eens stoppen met die waanzinnige oorlog en die migranten stromen die ons miljarden kosten en die de Nederlandse bevolking totaal niet dienen.

    Een goede overheid hoort zich zo weinig mogelijk te mengen in privézaken, maar in Nederland lijkt het doel complete controle en het complete ondernemersklimaat en de innovatiekracht om zeep te helpen. Innovatie komt van alles, behalve de overheid die dit geld weer gaat verkwisten aan commissies, rapporten, adviseurs en allerlei peperdure onzin die zero oplevert.

    Ik ben tegen. Dat mag wel duidelijk zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Geert

  4. Volgens mij heeft dit cabinet niets van maatregelen die nu worden uitgevoerd bepaald. Dus je kunt het hun niet verwijten. En terugdraaien is niet makelijk. Ik wacht af wat er na 1-1-2025 gaat gebeuren. Heeft dit echt de gedachte impact op ons als ZZPers heeft, dan wil pleit ik ervoor pleiten om toch eens om met 1,7milj. ZZPers het werk neer te leggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *