"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Diversiteit in IT-detachering ‘een gouden combinatie’

In de commerciële wereld van IT-detachering valt QISS IT op door de inzet van vrouwen en jongeren met een andere culturele achtergrond. “Diversiteit is een verrijking, die doorwerkt in de dienstverlening naar onze klanten”, stelt managing director Esther Jousma.

Als student kunstonderwijs werkte Esther als uitzendkracht bij ASA Studenten uitzendbureau, waar zij na haar studie intercedent wordt. Na enkele jaren in managementfuncties bij zowel ASA als Creyf’s Uitzendbureau (dat is opgegaan in USG, nu RGF Staffing) had ze genoeg van de vele reorganisaties. Jousma verlaat de uitzendwereld voor directiefuncties in de kraamzorg en kunst en cultuur.

Maar de flexbranche blijft lonken. “Ik miste de dynamiek, de energie, de drive van de flexwereld.” Nadat de oprichter/eigenaar José van Dalen haar bedrijf QISS IT verkoopt aan een investeringsmaatschappij wordt Esther Jousma ‘gehunt’ om de scale up te laten doorgroeien.

Vraag naar vrouwen vanuit de markt

Naast het detacheren van ervaren IT-professionals, investeert QISS IT fors in trainees. Carrièreswitchers en HBO-geschoolde starters op de arbeidsmarkt zonder IT-achtergrond worden zelf opgeleid. De trainees gaan direct aan de slag, beginnen bijvoorbeeld als servicedesk-medewerker en kunnen doorgroeien tot IT (project) manager of functioneel beheerder.

Bij het werven van die trainees heeft QISS IT zich vanaf begin af aan gericht op vrouwen. “Dat is een bewuste keuze geweest van de oprichtster”, vertelt Jousma. “Er kwam vanuit de markt de vraag om mensen met niet alleen maar technische, maar ook communicatieve skills. IT’ers die de vraag achter de vraag begrijpen. Dat is nodig, want het vak ontwikkelt zich, er worden andere rollen gevraagd, denk aan data(analyses). Dat vraagt om andere competenties.”

“Zo’n tien jaar geleden had IT misschien nog een ‘nerdy’-imago. Toen waren IT’ers vrijwel uitsluitend jonge mannen. Maar dat verandert”, zegt Jousma. Toch moet QISS IT flink haar best doen om vrouwen te interesseren om in de IT aan de slag te gaan. “We hebben ambassadeurs die op pad gaan om vrouwen te overtuigen. Er is nog veel onbekendheid. Veel vrouwen vragen zich af ‘kan ik dat wel?’ Onze mensen proberen hen een betere context te geven over wat werken in de IT inhoudt.”

Verdere verrijking

QISS IT is onlangs beloond met de 1e plaats in de prestigieuze MT1000 in de categorie ICT-detachering en dienstverlening. “Dat maakt ons trots en doet het team goed”, zegt Jousma. “Deze verkiezing door opdrachtgevers is een erkenning van de waarde die wij bieden.”

De detacheerder heeft met het haar diversiteit in dienstverlening een USP in handen. En breidt die graag uit. Zo focust QISS IT zich ook meer op jongeren met een andere culturele achtergrond. “Ook dat is een bewuste keuze. Die groep is veel minder vertegenwoordigd binnen IT, terwijl daar een enorm potentieel aan talent is.” Door een bredere scope op de krappe arbeidsmarkt kun je ‘uit een grotere vijver vissen’, stel Jousma. Maar dat is niet de enige reden. Het zorgt ook voor verrijking van dienstverlening aan klanten, stelt Jousma. “Verschillende mensen kijken met een andere blik naar organisaties. Dat brengt dynamiek. En medewerkers bij de klant die zelf ook een andere achtergrond hebben, herkennen zich misschien eerder in hen.”

Wij verdienen ons geld met onze mensen. Waarom zouden we hen niet goed behandelen? Wij leiden juist mensen op en bieden hen vaste contracten. Wij zijn goede werkgevers.

Kweekvijver

Het investeren in trainees kost natuurlijk veel tijd, energie en geld. En de jonge IT’ers worden vaak door opdrachtgevers overgenomen om bij hen in dienst te gaan. Dat gebeurt ook bij QISS IT. “De gemiddelde duur dat zij bij ons werken is 18 maanden tot 2 jaar”, zegt Jousma. Maar zij ziet dat niet als een probleem. “Wij zijn daarop ingericht. Je moet qua recruitment zorgen voor een sterke doorstroom en goede afspraken maken met opdrachtgevers.”Jousma ziet dat detachering hiermee een belangrijke bijdrage levert op de arbeidsmarkt. “Wij zijn de kweekvijver voor jong IT-talent in Nederland.” Zij geniet dan ook van de ontwikkeling die de trainees doormaken. “Ik doe de introductie altijd zelf. Dan zie ik hoe die jongens en meisjes binnenkomen en hoe zij zich ontwikkelen en later een hartstikke gave baan vinden en in de IT carrière maken.”

Natuurlijk draait het in de concurrerende wereld van IT-detachering om omzet en marktaandeel. Jousma houdt van de commerciële kant van het werk, maar ook van de menselijke kant. “Het is én geld, én jonge trainees helpen én de klant blij maken – een gouden combinatie.”

Goede werkgevers

Het stoort haar dan ook dat Den Haag het belang van detacheren niet voldoende onderkent. Flex lijdt aan een slecht imago. “De goeden lijden onder een paar heel slechte, malafide uitzenders. Waarom pakken ze die niet aan?”  Want bij detacheren is geen sprake van misstanden, weet Jousma. “Wij verdienen ons geld met onze mensen. Waarom zouden we hen niet goed behandelen? Dan zouden we onszelf alleen maar in de voet schieten. Wij leiden juist mensen op en bieden hen vaste contracten. Wij zijn goede werkgevers.”

Jousma maakt zich net als de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) zorgen over de aanstaande, strengere wetgeving voor uitzenden die ook detachering raakt. “Dat is een van de redenen waarom we lid zijn geworden van de VvDN. Het is ook superbelangrijk dat we een eigen CAO krijgen. We moeten ons onderscheiden als detacheerders en de VvDN moet dat duidelijk blijven maken in Den Haag.”

Lees ook: ‘Beeld dat gedetacheerden die even geen opdracht hebben op de bank zitten te Netflixen klopt echt niet’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *