"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bijna 2 op de 5 zzp’ers loopt opdrachten mis door naderende handhaving schijnzelfstandigheid

Er heerst nog veel onzekerheid rond de opheffing van het handhavingsmoratorium. Wat is de impact hiervan op de arbeidsmarkt? HeadFirst Group onderzocht het.

De onzekerheid rond de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 heeft de impact op de arbeidsmarkt verder vergroot. Uit de nieuwste meting van HR-tech dienstverlener HeadFirst Group, onder 1.201 zelfstandig professionals (zp’ers), blijkt dat inmiddels 38 procent van de zp’ers één of meerdere opdrachten is misgelopen. Dit is een toename ten opzichte van de 25 procent in september 2024. Daarnaast overweegt 18 procent van de zelfstandigen te stoppen met ondernemen, een stijging van 15 procent ten opzichte van eerder dit jaar.

Toenemende zorgen over de toekomst

Naast de directe gevolgen groeit ook de bezorgdheid over de toekomst. Waar in september 57 procent van de zp’ers verwachtte dat het na 1 januari 2025 moeilijker zou worden om opdrachten te vinden, is dit percentage nu gestegen naar 74 procent. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, spreekt haar zorgen uit: “Deze cijfers laten zien dat de onzekerheid in de markt groeit. Zowel zelfstandigen als opdrachtgevers ervaren nog steeds onduidelijkheid en complexiteit, wat leidt tot terughoudendheid. Dit is een zorgwekkende trend die we gezamenlijk moeten aanpakken, om zo de rust te bewaren op een krappe arbeidsmarkt. Het is essentieel dat organisaties hun processen op orde krijgen, in gesprek gaan met zzp’ers en realiseren dat het na 1 januari 2025 gewoon nog mogelijk is om zzp’ers op een effectieve en verantwoorde manier in te huren voor opdrachten. Als HR-dienstverlener ondersteunen wij hier graag bij.”

Onduidelijkheid blijft groot knelpunt

De Rijksoverheid lanceerde in september een publiekscampagne om zzp’ers en opdrachtgevers te informeren over de opheffing van het handhavingsmoratorium, en de Belastingdienst publiceerde een afwegingskader om meer duidelijkheid te verschaffen over het beoordelen van een arbeidsrelatie. Daarnaast werkt het marktteam van de Belastingdienst intensief samen met brancheverenigingen en koepelorganisaties om de boodschap verder te verspreiden. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat ruim 80 procent van de zelfstandig professionals goed op de hoogte is van het vervallen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025, blijkt uit het onderzoek. Toch biedt het afwegingskader dat gepubliceerd is op de website van de Belastingdienst volgens veel zp’ers weinig verlichting: slechts 15 procent geeft aan dat het kader duidelijkheid schept over hun arbeidsrelatie. “Het afwegingskader is te algemeen, alle criteria zijn multi-interpretabel en het biedt geen concrete handvatten voor specialistische of langdurige opdrachten”, zegt een van de respondenten.

Oproep tot actie en samenwerking

Volgens van Happen is rust bij opdrachtgevers en zzp’ers, duidelijke informatievoorziening en intensieve samenwerking tussen overheid, marktpartijen, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties, belangrijk. “De snelle ontwikkelingen vragen om voortdurende monitoring, goede onderlinge communicatie tussen de betrokkene partijen en tijdige acties om de impact te beperken. “Als grote HR-dienstverlener blijven wij onze verantwoordelijkheid nemen door opdrachtgevers, leveranciers en zelfstandigen te ondersteunen met actuele informatie, helder advies en praktische oplossingen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

4 reacties op dit bericht

  1. Hoezo geen concrete handvatten voor langdurige of specialistische opdrachten?

    Dit is nou net het meest concrete in het hele verhaal;
    – Langdurige opdracht: grote kans op schijnzelfstandigheid.
    – Specialistische opdracht: kleine kans op schijnzelfstandigheid.

    Goede zzp opdrachten:
    – kortdurend
    – tarief waarvan je AOV, buffer en pensioen kan betalen
    – geen vervanging of 13 in dozijn functie
    – concreet doel op einddatum contract
    – specifiek omschreven, conform uitgevoerd
    – eerlijk zijn; opdrachtgever – intermediair, intermediair – opdrachtnemer als opdrachtgever – opdrachtnemer

    • Echt concreet is het nergens. Neem langdure opdracht.

      De een zal zeggen 12 jaar, de ander zal zeggen 12 maanden.
      Bij 12 maanden hebben veel zzp’ers een probleem. De implementatie van bijvoorbeeld een groot IT systeem kan makkelijk 2 jaar duren en dan heb je daarna nog een periode van nazorg. Natuurlijk hoef je niet de hele tijd full time op zo’n project te zitten. Dat is nu het mooie en flexibele van zelfstandig zijn. Iets wat sommige helaas om zeep willen helpen…

      Zelf met de 12 jaar kun je discussie krijgen. Hoe ga je om met een boekhouder die 8 klanten heeft voor al meer dan 12 jaar? Moet de boekhouder bij 8 bedrijven in loondienst? Met wisselende uren per klant / jaar zal dat allemaal niet eenvoudig worden.

  2. Maar wat als je opdracht specialistisch is EN langdurend?

    Ik ben met specialistische kennis bezig het IT en beveiligingsbeleid van een organisatie (her) in te richten en de bewustwording hieromtrent op orde te krijgen. De organisatie heeft hiervan zelf onvoldoende kennis in huis en vanwege de omvang van de organisatie is er wederzijds gekozen voor een looptijd van 2 jaar.
    Aangezien ik me over alle andere onderdelen die je schaart onder ‘goede zzp-opdrachten’ geen zorgen maak (los van de vervanging die ik als ZZP-er ook niet kan regelen), ga ik er vanuit dat mijn risico beperkt is.

    Maar het is natuurlijk niet altijd of/of….

  3. Ik heb er echt 0% vertrouwen in, de politiek gaat niets oplossen. Ze zijn alleen met zichzelf bezig. Heel het land zit op slot. Overal piept en kraakt het.

    Ze zijn uit op jouw manier van brood verdienen. Ze vergeten even dat ze zelf 12.000 euro bruto per maand krijgen en een hoop onkostenvergoedingen, wat maakt hen die zzp-er nou uit. In dit land is het goed toeven wanneer je zelf aan het overheidsinfuus zit, maar owee als je zelf je geld verdiend dan wordt je kapot gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *