"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meer dan 90 procent van de Nederlandse werkgevers ziet voordelen in werkomgeving met verschillende leeftijden

Uit onderzoek van Indeed blijkt dat de kansen van vijftigplussers op de arbeidsmarkt aan het verbeteren zijn. Uit de resultaten blijkt dat 93 procent van de werkgevers een balans tussen jonge en oudere (50+) medewerkers waardevol vindt. Daarnaast geeft 73 procent van de bedrijven aan minder strikt te zijn geworden in de beoordeling van oudere sollicitanten door de huidige arbeidsmarktsituatie.

Stan Snijders, Managing Director bij Indeed Benelux, is blij met deze hoopvolle cijfers: “Het staat buiten kijf dat iedereen gewoon heel hard nodig is om organisaties draaiende te houden. Maar daarnaast functioneren bedrijven die waarde hechten aan diversiteit in leeftijd vaak beter. Daardoor zijn het ook leukere plekken om te werken voor een bredere groep werknemers. Oudere medewerkers brengen niet alleen ervaring, maar vullen ook het perspectief aan van jongere collega’s en vice versa.”

Dit onderzoek valt samen met de trend van (pre-)gepensioneerden die als zzp’er beginnen. Zo is het aantal pensioengerechtigde zzp’ers dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd tot 100.705. In totaal is het onbenutte arbeidspotentieel onder gepensioneerden zo’n 250.000 mensen.

Desondanks vooroordelen

Hoewel werkgevers bereidwillig zijn, toont het onderzoek wel aan dat er nog wel vooroordelen bestaan over de werknemers die richting pensioengerechtigde leeftijd gaan. Zo noemt 30 procent van de werkgevers fysieke beperkingen als reden om zestigplussers niet aan te nemen, terwijl 24 procent verwacht dat oudere werknemers meer gezondheidsproblemen zullen hebben.

Andere factoren zoals flexibiliteit qua werktijden (14 procent) en werktaken (15 procent) worden door werkgevers genoemd als obstakels voor oudere werknemers. Daarnaast ziet 23 procent van de werkgevers ouderen als een te dure optie om aan te nemen.

Snijders licht toe: “In de praktijk zie je dat vooroordelen, zowel bewust als onbewust, al snel kunnen leiden tot terughoudendheid in het uitnodigen van iemand voor een gesprek. Je kunt als werkgever altijd in gesprek met iemand. Daarna kun je altijd nog bepalen of iemand bij en in jouw organisatie past of niet.”

Leeftijdsdiscriminatie blijft realiteit op werkvloer

Ook zegt bijna één op de vijf (19 procent) van de werkenden dat zij leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer hebben meegemaakt. Ook geeft een kwart van de werkenden aan het stiekem minder prettig te vinden om samen te werken met vijftigplussers. Met jongere collega’s heeft men een stuk minder problemen (15 procent).

Snijders: “Voor een inclusieve werkcultuur is het essentieel dat werkgevers actief beleid voeren om vooroordelen en discriminatie tegen te gaan. Werkenden zouden ook over hun schaduw heen moeten stappen. Het is inmiddels wel echt meermaals bewezen dat diverse- en inclusieve werkplekken de samenwerking en de productiviteit van teams verbeteren.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *