SLUIT MENU

Wat brengt 2025 voor de arbeidsmarkt en wat is de rol van AI? Vijf voorspellingen van vijf experts.

Wat brengt 2025 voor de arbeidsmarkt en de inhuur van professionals? En wat zal de rol zijn van AI? Verschillende experts blikken vooruit op ontwikkelingen in het nieuwe jaar. “De Nederlandse arbeidsmarkt kreunt en steunt onder een hardnekkige krapte.”

Donkere wolken maar ook een lichtpuntje

Albert Allmers (FinanceFactor)

Ik maak me grote zorgen over 2025. De snelheid van de geopolitieke veranderingen is ongekend. Denk aan Syrië, Israël en Trump. Die laatste zal een forse impact op Nederland als exportland hebben. Wat betreft de arbeidsmarkt zal de krapte toenemen door vergrijzing en de lage werkloosheid. Gevolg: opdrachtgevers willen meer binden en boeien waardoor interim opdrachten zullen dalen. Dat brengt tegelijk een lichtpuntje met zich mee: de vraag naar vast zal toenemen, wat groei betekent voor de search sector.

Albert Allmers (FinanceFactor)

 

Een wendbare arbeidsmarkt: de ondersteunende rol van AI

Dustin Robinson (Malt)

In 2025 zal AI een essentieel hulpmiddel zijn voor bedrijven om slimmer samen te werken met freelancers. Deze technologie vervangt het werk van werknemers en freelancers niet, maar vormt juist een waardevolle ondersteuning. AI maakt het eenvoudiger voor bedrijven om snel de juiste expertise te vinden en samenwerkingen efficiënt te managen. Freelancers profiteren daarnaast van minder administratieve rompslomp en meer gepersonaliseerde opdrachten. Wendbaarheid wordt de nieuwe standaard.

Dustin Robinson (Malt)

 

Nog meer stilstand in 2025 en AI regeert

Bas van de Haterd (auteur, spreker en adviseur)

In mijn voorspelling voor 2024 gaf ik aan dat het een jaar van stilstand zou worden in de politiek, aangezien bestaanszekerheid een thema was bij veel partijen in de verkiezingen, maar de arbeidsmarkt afwezig was. In 2025 verwacht ik dat het kabinet zal vallen, en tot die tijd gebeurt er niks. Er zal vast iets van handhaving zijn op de wet DBA in het begin van het jaar en al snel zal de belastingdienst zeggen dat ze er de capaciteit niet voor hebben en alleen de meest extreme zaken aanpakken. Na de kabinetsval zullen er nieuwe verkiezingen komen en zal een demissionaire regering de rest van het jaar niets doen.

“Wat de dominantie van AI: ik verwacht dat we in 2025 een adoptie van AI gaan zien door een kleine groep sollicitanten die daarmee heel veel selectieprocessen overhoop gooien. Honderden tot duizenden sollicitanten per functie uit de hele wereld, waardoor organisaties gedwongen worden versneld tools in te zetten om nog te kunnen selecteren. Dit zal geweldige en dramatische ervaringen tot gevolg hebben op het gebied van kwaliteit en kandidaatvriendelijkheid van het proces, arbeidsmarktdiscriminatie en de kosten voor organisaties.

Bas van de Haterd (auteur, spreker en adviseur)

 

2025: tussen krapte en kramp

Fedde Monsma (arbeidsmarktdeskundige)

De Nederlandse arbeidsmarkt kreunt en steunt onder een hardnekkige krapte die maar niet wil wijken. We willen geen arbeidsmigratie, geen robotisering en ook niet meer uren werken blijkbaar. Ondertussen blijven vacatures openstaan en worden werkgevers, overheid en zzp’ers gedwongen om pijnlijke keuzes te maken; hoe verdelen we de schaarse arbeidskrachten, waar kan ik nog wel werken? Politieke daadkracht is hard nodig, maar lijkt verder weg dan ooit. Of het nu gaat om strengere handhaving tegen schijnzelfstandigheid of een broodnodige focus op arbeidsinnovatie, de keuzes blijven uit.

Tussen al dat gekreun door groeit het leger aan zelfstandigen gestaag door. Maar terwijl de arbeidsmarkt snakt naar flexibiliteit, trekt de overheid de teugels juist strakker aan. De Belastingdienst staat klaar om schijnzelfstandigheid op te sporen en werkgevers durven hun handen niet meer te branden aan zzp’ers. Het is de paradox van 2025: hoe meer behoefte aan flexibiliteit, hoe strakker het keurslijf. Politieke onduidelijkheid en stroperige besluitvorming blijven als een zware mist hangen over de arbeidsmarkt, waardoor beleidswijzigingen eerder stranden dan doorbreken.

Fedde Monsma (arbeidsmarktdeskundige)

 

Het aantal inkoopadviseurs overstijgt het aantal verkopers

Mark van Assema (HRTech Review)

Dat de wereld van inhuur complex is, gaat in 2025 pijnlijk duidelijk worden als deze voorspelling uitkomt. Hoewel niet velen het durven toegeven, bloeit de handel in tijdelijk werkenden doordat het wereldje die complexiteit zelf vergroot, met verve bijgestaan door de beleidsmakers en ministers van SZW. Ontelbare 3 letter afko’s, vele vormen van dienstverlening met allerlei verwarrende namen, nieuwe contractvormen om de regels te bedwingen, oneindige opties van verdien / fee modellen, wie ziet door de bomen nog het bos?

Organisaties realiseren zich dat ze er zelf niet meer uitkomen dus huren steeds vaker inkoop adviseurs in voor inkoop en aanbesteding trajecten. En die adviseurs leggen nog weer een zwaarder eisenpakket neer, waardoor verkopers veel meer tijd per traject kwijt zijn om in te schrijven, en uiteindelijk het aantal inschrijvingen flink daalt. Tijd voor wat meer liefde in deze wereld, met een KISS, keep it simple, stupid!

Mark van Assema (HRTech Review)

 

Economische donderwolken

Peer Goudsmit (arbeidsmarkexpert)

Met gezonde tegenzin vrees ik dat de Nederland economie in een recessie zal komen, wat tot een enorme kramp op de arbeidsmarkt zal leiden. De mogelijke recessie heeft verschillende oorzaken:
1. Hernieuwde handhaving van de wet DBA zorgt voor ‘angst’ bij de werkgevers, ze zullen massaal stoppen met het inhuren van ZZP’ers, waardoor organisaties (bedrijven, en overheid) piepend en krakend in de problemen komen. En dan met grote aandacht voor de zorgsector!

  1. De inzet van AI zal tot steeds grotere verandering van werkzaamheden leiden en zij die geen AI-kennis hebben zullen dat voelen op de arbeidsmarkt.
  2. Het beleid van het huidige kabinet zorgt voor afnemende impulsen bij bedrijven. 
  3. Geopolitieke spanningen zullen ook effect hebben op economie en dus in Nederland.

Samengevat: als de economie een knauw krijgt zal de arbeidsmarkt ook een knauw krijgen. Naast de economische donderwolken zal de vergrijzing nog verder toeslaan en zullen bedrijven de ontstane arbeidsplaatsen steeds moeilijk kunnen invullen. De grote winnaars zullen de uitzendorganisaties zijn (na periodes van krimpende omzet is dat een meevaller). Zo zullen ook de detacheerders in Nederland profiteren van de kramp op de arbeidsmarkt.

Peer Goudsmit (arbeidsmarkexpert)

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik las laatst dat 65% van de hr-managers bullshit jobs ziet in zijn/haar organisatie. Daar maak ik uit op dat de meeste organisaties nog niet ECHT lijden onder de krapte. Anders werden zulke rollen wel geschrapt om zo meer budget te hebben om een goeie verpleegster/electriciën/monteur/leerkracht aan te trekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *