SLUIT MENU

Daling in vraag naar detachering

De vraag naar detachering is in het vierde kwartaal van 2024 met 10 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Bijna alle sectoren merken deze daling. Opvallend is dat het aandeel gedetacheerden met een vast dienstverband bijna 7 procent is gestegen tot 74 procent. Dit blijkt uit de laatste MarktMonitor van de VvDN.

De tijd tussen opdrachten (‘leegloop’) steeg met 32,8 procent. Detacheringsbureaus kiezen ervoor om gespecialiseerde medewerkers aan zich te binden, ondanks de complexe marktomstandigheden. Dit omdat bij economische groei en toenemende krapte op de arbeidsmarkt de vraag naar de juiste medewerkers op lange termijn weer zal toenemen.

Periode van onzekerheid

De detacheringsmarkt bevindt zich in een periode van onzekerheid en snelle veranderingen, met directe impact op de bedrijfsvoering van detacheringsbureaus. Opdrachten worden korter en de tussenliggende periodes langer, waardoor detacheringsbureaus hun werkwijzen moeten aanpassen. De trend van medewerkers die overstappen naar opdrachtgevers, dwingt bureaus om creatief te zijn in het aantrekken en behouden van talent. Deze focus op het werven en vasthouden van professionals met specifieke kennis en kunde is te zien in de toename van medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd.

De veranderende marktomstandigheden vereisen ook aanpassingsvermogen van de leden van de VvDN. De toename van ‘snipperopdrachten’, waarbij één professional op meerdere opdrachten moet worden geplaatst om een volledige werkweek te vullen, is hier een voorbeeld van. Dit vraagt om extra inspanning en een andere aanpak in het organiseren van werk.

VvDN pleit voor meer ruimte en ondernemerschap

Edwin van den Elst, voorzitter van de VvDN, merkt op: “In politiek Den Haag wordt veel gesproken over flexibele arbeid, maar hierbij wordt niet altijd gerealiseerd dat detachering de economie flexibiliteit biedt. Het is goed dat er wordt gecontroleerd en wordt gehandhaafd op de uitwassen. Maar ga niet verder reguleren.”

Van den Elst vervolgt: “Er moet ook ruimte zijn voor detacheerders. Het ondernemerschap moet mogelijk gemaakt worden en de uitvoering vereenvoudigd. Dat betekent minder bureaucratie en duidelijke regelgeving. De politiek moet beseffen dat in een complexe economie en arbeidsmarkt, detacheerders een belangrijke oplossing bieden voor de problemen waar we voor staan.“

Opleiden is cruciaal

VvDN-leden hebben het afgelopen jaar hun opleidingsuitgaven met 2,5 procent verhoogd om medewerkers waardevol te houden voor opdrachtgevers. Van den Elst: “Het opleiden van onze mensen is essentieel. Detacheerders investeren meer in opleidingen, door trainingen, inhouse opleidingen, mentor-gesprekken en coaching ‘on the job’. Ik durf te beweren dat iemand die tien jaar wordt gedetacheerd, meer diploma’s en actuele kennis dan iemand die tien jaar bij dezelfde werkgever werkt.”

Belangrijkste punten:

  • Omzetdaling (per werkbare dag) van 10 procent in Q4 2024 ten opzichte van een jaar eerder
  • Gedetacheerden zonder opdracht (‘leegloop’) gestegen met 32,8 procent
  • Tariefstijging van 4,3 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar
  • Het percentage medewerkers in vaste dienst stijgt met 6,8 procent ten opzichte van een jaar eerder
  • Toekomstverwachting: aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt en mismatch in gevraagde en benodigde expertise
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *