SLUIT MENU

Het team van de toekomst is een superteam

De arbeidsmarkt verandert snel, net als technologie en innovatie. Bedrijven moeten bijblijven en dat kunnen ze doen door ‘Superteams’ te bouwen. General manager Malik Azzouzi van freelancemarktplaats Malt legt samen met freelance UX-designer Anton Roolaart uit hoe zulke teams eruitzien en welke voordelen deze manier van werken heeft voor werkgevers, werknemers en freelancers.

Bedrijven in heel Europa staan voor grote uitdagingen. Nieuwe technologieën en digitalisering veranderen razendsnel de manier van werken. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt krap en willen steeds meer mensen flexibel werken.

De freelancer anno 2025

“De freelancemarkt is enorm gegroeid in heel Europa”, zegt Malik Azzouzi, general manager Nederland en België bij freelancemarktplaats Malt. “Daarnaast is het type persoon dat freelancer wordt anders dan twintig jaar geleden. We zien nu meer zzp’ers in allerlei beroepsgroepen. Mensen realiseren zich namelijk dat ze hun leven en carrière zo naar eigen inzicht kunnen invullen. Bijvoorbeeld een paar maanden aan een boeiend project werken en daarna een maand meer tijd voor reizen, hun gezin of hobby’s.”

Anton Roolaart is zo’n nieuw type freelancer. Hij begon tien jaar geleden als zelfstandig UX-designer. Dat betekent dat hij de gebruiksvriendelijkheid van producten, diensten of apps verbetert. Hij werkt vaak op afstand en kan zelf zijn tijd indelen. “Ik werk efficiënter en lever beter werk af dan ooit”, zegt hij. “Ik kan werken op momenten dat ik inspiratie heb. Ik ben ook muzikant en kan mijn werk als UX-designer goed combineren met mijn passie. Soms speel ik tussendoor even gitaar en werk daarna weer verder.”

Voordelen voor freelancer en opdrachtgever

Daarnaast kan hij als freelancer in verschillende sectoren werken en dat geeft hem veel voldoening. “Ik ben net een spons: ik houd ervan om continu nieuwe dingen te leren”, vertelt hij. “Ik wil niet vastzitten in één sector. Meestal werk ik fulltime voor één klant, soms voor meerdere opdrachtgevers. In sommige gevallen is UX-werk niet een fulltime taak, dan kan ik bijvoorbeeld in vier uur al veel voor een klant betekenen. De rest van de dag kan ik zelf invullen.”

Voor bedrijven biedt Roolaarts aanpak volop meerwaarde. Omdat hij graag leert en ervaring heeft opgedaan in diverse branches en bedrijven, heeft hij ideeën waar anderen niet opkomen. Zo helpt hij organisaties sneller te reageren op veranderingen en efficiënter te werken.

Superteam: een mix van vast en flex

De afgelopen vier jaar werkte hij via Malt voor geneesmiddelenbedrijf Pfizer. “Ik werkte daar in een echt ‘superteam’”, vertelt hij. “De helft van de ontwerpers was freelancer via Malt, maar we voelden ons allemaal echt onderdeel van het team. Zo hoort het. Onze kracht was dat we ieder onze eigen expertise, ervaringen en talenten meebrachten. Door onze krachten te bundelen, waren we ontzettend productief en creatief.”

Malt gebruikt de term ‘superteam’ voor een team dat bestaat uit een mix van vaste medewerkers en freelancers. “Vaste medewerkers borgen de bedrijfscultuur en kennis, freelancers brengen frisse energie en specifieke kennis mee”, vertelt Azzouzi. “We verwachten dat het aantal freelancers in teams zal groeien van 10-15% naar 30%, omdat bedrijven steeds vaker flexibele expertise nodig hebben. Dit vraagt om een goede balans tussen vast en flexibel talent.”

Freelancers brengen ervaring

Volgens Azzouzi en Roolaart brengt een goede freelancer een andere manier van denken, nieuwe vaardigheden en ervaring mee. “Volgens mij is het heel lastig om te beginnen met freelancen zonder werkervaring”, zegt Roolaart. “Ik ben zelf ook als werknemer begonnen en zou dat iedereen aanraden. Je hebt eerst vakkennis nodig en je moet in staat zijn de bedrijfspolitiek van diverse organisatie te  begrijpen. Daarvoor moet je ervaring opdoen, dat leer je niet op school.”

De meeste freelancers zijn inderdaad meer ervaren. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS, 2023) is 57% van de zzp’ers ouder dan 45 jaar. Azzouzi: “Dit zien wij ook in onze talentpool. Onze gemiddelde freelancer brengt meer dan vijftien jaar ervaring mee.”

‘Denk in skills en plan vooruit’

Om het juiste team samen te stellen moeten bedrijven niet meer in vaste functies denken, maar kijken naar welke vaardigheden ze nodig hebben. Azzouzi: “Begin bij het werk dat je gedaan wil krijgen: hoe ziet het project er komende maanden uit? Welke expertise heb je daarvoor nodig? Met andere woorden: denk in skills en breng vervolgens de juiste mensen bij elkaar. Vast en flex.”

Werken met freelancers maakt bedrijven niet alleen innovatiever, het sluit ook aan bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Volgens Azzouzi zet de opkomst van freelancen en flexibel werken voorlopig nog wel even door. “Bedrijven moeten strategisch nadenken over hoe ze het beste gebruik kunnen maken van deze flexibele arbeidsmarkt. Geen actie en reactie, maar vooruit kijken met een strategisch personeelsplan.”

‘De basis van een superteam is vertrouwen’

Je kunt bijvoorbeeld alvast een pool opbouwen met freelancers die bij jouw organisatie passen. “Een Brusselse designstudio had bijvoorbeeld regelmatig freelancers nodig, maar vond het vervelend om steeds hetzelfde verhaal te vertellen over de missie, visie en doelen van het bedrijf”, vertelt Azzouzi. “Op basis van de vaardigheden die de klant zocht, zochten wij geschikte kandidaten. De klant selecteerde er twintig en wij nodigden ze uit voor een kennismakingsborrel met een introductie op het bedrijf en ontmoetingen met de inhurende managers. Nu kunnen we ze veel sneller matchen zodra de klant iemand nodig heeft.”

Wat zijn succesfactoren voor een superteam? “Vertrouwen is de basis voor een goede samenwerking”, zegt Azzouzi. “Daarom proberen we bij Malt een goede match te maken. Niet alleen op basis van skills, maar ook op cultuur en persoonlijkheid.”

Roolaart: “Zorg dat freelancers echt onderdeel worden van het team. Betrek ze bij alle relevante meetings en deel informatie. In een superteam leert iedereen van elkaar, vast en flex.”

Wil je meer weten over Superteams? Schrijf je in voor het webinar van Malt tijdens de Werf& en ZiPconomy webinarweek op 11 maart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *