SLUIT MENU

Ministerie Financiën trekt toezegging betalen naheffing inzet schijn-zzp weer in.

Afdeling hersteloperatie toeslagenaffaire bouwt versnelt inzet schijn-zzp’ers af.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), onderdeel van het Ministerie van Financiën, trekt eerder gedane toezegging aan leveranciers van extern personeel om eventueel naheffingen en boetes te betalen weer in. Dat blijft uit een brief die de dienst heeft gestuurd aan leidinggevende binnen het UHT. Ook de bureaus, via enkele honderden zzp’ers bij het UHT actief zijn, zijn door de dienst geïnformeerd.

De toezegging aan die bureaus (brokers) vervalt per 1 april.

In november nog bood het UHT de bureaus nog aan om – indien die bureaus een naheffing of boete opgelegd zouden krijgen van de Belastingdienst – die kosten over te nemen. De voortgang van de afhandeling van de dossiers van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire – de taak van het UHT – werd door het UHT belangrijker geacht dan het voldoen aan wetgeving

Die toezegging zorgde begin december – nadat ZiPconomy de brief naar buiten bracht – voor veel ophef en Kamervragen, maar nog niet tot intrekking tot de toezegging.

Dat gebeurt nu dus wel. Op aandringen van de belastinginspecteur, zo staat in de brief te lezen. De gedane toezeggingen zijn – zo constateert het UHT nu – in strijd met fiscale wetgeving’.

Het UHT legt vervolgens de bal neer bij de bureaus “Het feitelijk contract is voor ons niet relevant. Maar de brokers maken hun eigen keuzes en die zijn door ons niet beïnvloedbaar. (…) We moeten er helaas rekening mee houden dat meerdere brokers zullen besluiten de inzet van zzp’ers te beperken of zelfs te stoppen” schrijft het UHT.

Uit een rondgang in de markt blijkt dat de bureaus veelal inderdaad eieren voor hun geld kiezen en na 1 april geen zzp’ers meer inzetten. Enkele bureaus had die keuze overigens al na de eerdere brieven gemaakt. Voor hen was duidelijk dat bewust doorgaan met schijn-zzp’ers een te groot risico was, ondanks de toezegging dat naheffingen betaald zouden worden.

Zzp’ers die nu bij het UHT actief zijn en van wie beoordeeld is dat het om schijnzelfstandigheid gaat zijn drie opties. Stoppen, in loondienst gaan bij het UHT zelf of in loondienst bij het bureau. Ook dat proces loopt overigens al enkele maanden. Een woordvoerder van het ministerie verwacht niet dat deze versnelde afbouw de overgang tot vertraging in de afhandeling van de dossiers van getroffen ouders gaat leiden, zo laat hij weten in een reactie.

Overigens betekent die niet dat er geen zzp’ers meer actief zullen zijn bij het UHT. “Niet alle zzp’ers actief bij het UHT zijn als schijnzelfstanden beoordeelt. Er blijft ruimte voor het inzetten van zzp’ers, mits die inzet voldoet aan wetgeving” aldus een woordvoerder.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

4 reacties op dit bericht

  1. Er is een oplossing voor de tussenhandel die zekerheid wil hebben van jarenlange bemiddeling voor 15% uurloon zonder enige verplichting.

    De oplossing voor inzet in een lijnorganisatie heet bemiddeling. Hierbij ontvangt de tussenpartij een finders fee en misschien een bonus als de ZZPer een aantal maanden ingezet blijft.

    Hiermee probeert de tussenhandel wel een goede match te maken zodat ze de bonus krijgen, tegelijkertijd is er een directe relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De tussenhandel loopt geen risico, UHT heeft gewoon ZZPers en kan gewoon door, net als alle andere inhuur voor inspanningsverplichtingen.

  2. Het is net als met alles het 1e schandaal na het andere schandaal
    Nog maar een jaar of vijf geleden riep de overheid . Wordt zzper zeker in de zorg we hebben u nodig
    En nu worden we allemaal geslacht
    Straks net als bij de toeslagen alles kwijt en kapot
    Nederland is kapot gesloopt mensen leven in angst kompleet kapot gemaakt
    Bedrijven durven geen zzp meer in de arm te nemen
    Dus de vijver droogt steets verder op
    Dank zij de overheid de zoveelste fout

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *