"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance Markt Index: aantal zzp-opdrachten daalt en dat biedt kansen voor opdrachtgevers

De Belastingdienst is volop aan het handhaven op schijnzelfstandigheid en dat maakt opdrachtgevers huiverig. Uit de nieuwste marktcijfers blijkt dat het aantal opdrachten voor freelancers afneemt in het eerste kwartaal van dit jaar.

De vrees van zzp-organisaties blijkt terecht: werkgevers zijn huiverig om nieuwe opdrachten uit te zetten voor freelancers. Dat komt onder meer doordat het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid is afgelopen zonder dat er nieuwe, duidelijke regels zijn.

Dit blijkt uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI) van platform Freelance.nl. Dit is een kwartaalonderzoek op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en een telefonische enquête onder 125 opdrachtgevers op Freelance.nl.

Laagste indexcijfer sinds corona

De Freelance Markt Index staat met 86 punten op het allerlaagste punt sinds de coronacrisis. De score betekent dat het aantal opdrachten in het eerste kwartaal afneemt. De concurrentie tussen freelancers neemt toe, want de markt is gespannen en er zijn minder opdrachten beschikbaar. Naast de handhaving op schijnzelfstandigheid, speelt de teruglopende economie een rol.

Voor opdrachtgevers is deze situatie minder negatief dan hij lijkt. De eerste signalen van januari wijzen op voorzichtig herstel, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Het wordt namelijk langzaamaan duidelijker hoe de Belastingdienst de handhaving precies aanpakt. Dat geeft opdrachtgevers rust.

Kansen voor opdrachtgevers

Daarom is dit voor sommige opdrachtgevers juist een goed moment om op zoek te gaan naar nieuwe freelancers. Terwijl de markt de afgelopen jaren krap was, hebben zij nu een ruimere keuze uit freelance talent.

Uit de enquête blijkt ook dat werkgevers blijvend behoefte hebben aan flexibiliteit. Slechts 12,7% wil freelancers vervangen door vaste medewerkers.

Waarom wijzen opdrachtgevers freelancers af?

Opdrachtgevers op Freelance.nl geven aan dat zij meer reacties op hun opdrachten ontvangen. Die extra concurrentie betekent voor freelancers dat het belangrijker wordt om zichzelf te onderscheiden van de rest.

De onderzoekers vroegen opdrachtgevers ook hoe zij freelancers selecteren. Uit de enquête blijkt dat zij kandidaten afwijzen als:

  • Freelancers onduidelijk zijn over tarieven en beschikbaarheid
  • Ze denken dat er geen match is op het gebied van kennis of persoonlijkheid
  • Freelancers niet genoeg vaardigheden hebben
  • Er taalfouten staan in de motivatiebrief


Meer weten? Download hier de volledige FMI.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

3 reacties op dit bericht

  1. Het duurt nog exact 3 maanden en dan zitten we gewoon weer op het oude niveau en mogelijk zelfs meer opdrachten.
    De uitspraak van de Hoge Raad van 2 weken geleden gaat zijn uitwerking krijgen over de komende maanden.
    De rol van de Belastingdienst en SZ&W zal geleidelijk aan tegen het licht gehouden worden en de conclusie zal keihard zijn: Onbetrouwbaar, Manipulatief en vooral geheel Onnodig. Eigenlijk een herhaling van de rol bij de Toeslagenaffaire.
    Geduld….alles komt goed….

    • Dan ben ik wel benieuwd waarom je dit dan een nieuwe Toeslagenaffaire vindt? Dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer willen inhuren is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Opdrachtgevers zullen hier hun redenen voor hebben. Dat zal niet altijd door handhaving op de Wet op de loonbelasting 1964 (en niet op de Wet DBA) vanuit de Belastingdienst komen. En zo wel, dan is er blijkbaar sprake van schijnzelfstandigheid en een reden voor de opdrachtgever om afscheid te nemen. De betaler bepaalt.

      Dat de Belastingdienst handhaaft op naleven van fiscale wet- en regelgeving vind ik niet raar. De wetgeving op dit thema bestaat al jaren. Handhaving op wetgeving is logisch. Dat er afgelopen jaren niet gehandhaafd is op schijnzelfstandigheid en met VAR-verklaringen is gewerkt, is een politieke keuze geweest. Blijkbaar ingefluisterd door onkundige lobbyclubs zoals PZO (zie artikel Zipconomy eerder deze maand). Hierdoor is de maatschappij achterover gaan leunen en onwetend geworden over hoe een arbeidsrelatie te beoordelen. Wat resteert is wederom veel onderbuikgevoel en desinformatie in de media.

  2. Wat een hel voor de recruiters die de hoeveelheid reacties al niet aan konden. Wat een hel voor ZZPers die de recruiter niet te spreken krijgen, laat staan de account manager. HaHaHa het zal allemaal loslopen mensen, bijna alles is cyclisch in het leven. Groei en krimp zijn het zeker.

    Nu de wal het schip keert zal de situatie in veel sectoren normaliseren. In totaal zullen er flagrante fictieve dienstverbanden zijn verdwenen als opdracht, bijvoorbeeld in de zorg. Verder blijft de vraag overeind al is de druk groter om in te huren via payroll. Ook dat zal afzwakken.

    Misschien gaan sommige bureaus binnenkort experimenteren met bemiddeling in plaats van tussenkomst. Dat zou fijn zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *