"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe gaan zzp’ers in de zorg om met terughoudendheid van opdrachtgevers?

Hoe gaan zzp’ers in de zorg om met de terughoudendheid van opdrachtgevers? ZZP-erindezorg zocht dit uit. Meer dan de helft van de groep maakt inmiddels andere keuzes binnen het ondernemerschap. Het verruimen van het werkgebied en het vergroten van het netwerk zijn de meest gehoorde maatregelen. Dat stelt Lex Tabak van ZZP-erindezorg naar aanleiding van het onderzoek.

Ons onderzoek

Gedurende de laatste week van maart hebben we online onderzoek gedaan onder zzp’ers in de zorg. De centrale vraag: hoe verliep het eerste kwartaal van dit jaar voor jou? We hebben met name vragen gesteld over de gevolgen van de aanpak op schijnzelfstandigheid, maar verdiepten ook op de vraag hoe zzp’ers investeren in hun ondernemerschap. Ruim 1000 zzp’ers hebben het onderzoek ingevuld.

Terughoudendheid opdrachtgevers vraagt om ondernemerschap

De aanpak op schijnzelfstandigheid heeft helaas ook veel impact op zelfstandig ondernemers in de zorg. Omdat zorgorganisaties niet precies weten wanneer ze op een juiste manier een zzp’er inhuren, zijn zij terughoudender geworden. Voor zzp’ers zelf betekent dit dat zij meer ondernemerschap moeten laten zien om aan voldoende opdrachten te komen. Hoe geven zij dit vorm? We vroegen dit aan de 1000+ respondenten van ons recente onderzoek. Ruim de helft van alle respondenten is de afgelopen maanden van koers gewijzigd om alsnog aan voldoende opdrachten te komen. Vooral via netwerken en reiskilometers wordt de kan op een opdracht vergroot. Uit de antwoorden zijn ook een aantal waardevolle tips te halen waar jij als zzp’er in de zorg mogelijk wat aan hebt.

Verruim het werkgebied

Eén van de meest praktische oplossingen om de pakkans op een opdracht te vergroten, is het verruimen van het werkgebied. De afgelopen jaren zijn veel zzp’ers in de zorg gewend geraakt aan voldoende opdrachten binnen een relatief korte reisafstand. Nu de kans op een opdracht kleiner is geworden, is het verbreden van het werkgebied een logische optie. “Ik werk nu ook in andere regio’s. Eerst vond ik dat lastig, maar het brengt juist nieuwe kansen en waardering.”, aldus een respondent. Het verruimen van het werkgebied vraagt flexibiliteit, maar levert vaak ook frisse energie, nieuwe contacten én een stabielere stroom aan opdrachten op, zo blijkt.

Verbreed je inzetbaarheid

“Door mijn werkgebied te verruimen heb ik opdrachten gevonden in sectoren waar ik eerst nooit aan dacht, zoals revalidatiezorg en palliatieve begeleiding.” Verder reizen, leidt vervolgens tot nieuwe type opdrachten zo lezen we terug. Denk aan een overstap van thuiszorg naar revalidatiezorg, van langdurige zorg naar crisisopvang, of het werken met cliënten met een specifieke aandoening zoals Parkinson of NAH. Respondenten geven aan dat zij door de inhoudelijke verbreding zelf blijven leren en groeien, maar ook aantrekkelijker worden voor opdrachtgevers. “Door me te ontwikkelen in nieuwe vormen van zorg trek ik nu juist opdrachtgevers aan die beter bij me passen.”

Zet actief in op een eigen netwerk

Het vergroten van het netwerk is één van de meest gebruikte strategieën onder zzp’ers om aan opdrachten te komen. Dat gaat verder dan alleen een profiel op LinkedIn of ingeschreven staan bij een bemiddelingsbureau. Ruim een derde van de respondenten geeft aan bewust te hebben geïnvesteerd in het vergroten van hun netwerk. “Ik bel nu actief collega’s en oud-opdrachtgevers op, gewoon om weer eens te horen hoe het gaat. Dat levert verrassend vaak werk op.” Het gaat volgens de respondenten om het investeren in relaties, vertrouwen en zichtbaarheid. “Ik heb een groepje zzp’ers waar ik regelmatig mee afstem. We delen niet alleen tips, maar schuiven ook opdrachten naar elkaar door.”

De resultaten van het onderzoek laten zien dat veel zzp’ers niet stil blijven zitten. Ze verbreden hun inzetbaarheid, zoeken actief contact met collega’s en durven hun grenzen – letterlijk en figuurlijk – te verleggen. Ja, er ligt veel speelruimte is, zolang je bereid bent om te bewegen.

Bonus: ondernemersrisico?

Levert alle onrust over de aanpak schijnzelfstandigheid nou ook nog goed nieuws op? Jazeker. De terugval van opdrachten en het omgaan met die onzekerheid is exact waar ondernemerschap over gaat. Een onzeker inkomen en een onzekere hoeveelheid werk zijn dé ingrediënten die bij zelfstandig ondernemerschap horen. Het verwijt aan zzp’ers in de zorg wás dat ze altijd van werk uit konden gaan en dat er toch wel betaald zou worden. Beperkt ondernemersrisico dus, zo klonk het. Dat is verleden tijd.

Als de aanpak schijnzelfstandigheid één ding heeft gebracht dan is het wel onzekerheid. En daarmee is het ondernemersrisico wel bewezen.

Lees meer: 

Lex Tabak is initiatiefnemer van ZZP-erindezorg.nl Hij volgt de ontwikkeling van professionals die vast, flex én zzp werken op de voet. Lex is sinds 2006 nauw betrokken bij de ontwikkeling van zzp'ers in de zorg. Als oud-verpleegkundige en ervaren zzp’er deelt hij kennis over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg. Daarnaast zet hij zich zo’n 15 jaar in voor de belangen van zzp’ers in de zorg. Naast zijn interesse in de ontwikkeling van zelfstandigen in de zorg, zet hij zich in voor de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals. Dit doet hij in nauwe samenwerking met zijn netwerk. Bekijk alle berichten van Lex Tabak

Eén reactie op dit bericht

  1. Een andere mogelijkheid voor zorg-zzp’ers is om (deels) te gaan werken bij particulieren. Naarmate er grotere gaten vallen in de reguliere thuiszorg zal daar een flinke particuliere markt ontstaan. Ook aan verpleeg- en palliatieve zorg aan huis kan toenemend behoefte zijn. De meeste families kunnen dit niet langdurig uit eigen zak betalen, maar voor korte periodes vaak wel, bijvoorbeeld ter overbrugging van wachtlijsten in de reguliere zorg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *